Monday, September 20, 2010

tikus hybrid

bile duduk kat tgh2 bndar KL esp kat chow kit la kn
kalau ade longgokan sampah yg menyapa pandangan tu
dah kire mcm lali..mcm pemandangan biasa bg aku.
betul x korg2 sume? ^_^

tapi,what i hate the most.bile tjumpe spesis tikus hybrid
ni bkn calang2 cik ti yg korg jumpe kat rumah ke.
atau yg seangkatan dgnnya.aku rase tikus ni chow kit mari kot
tahap kehebatan tikus ni dah sampai tahap besar anak kucing.
or maybe lagi besar kot =P

and.si mr.kucen pon aci xberani je nk makan dye
HAHAHA.mesti kucen tu pon dilemma.
ni spesis aku version mane plak ni? ^_^

sepanjang pjalanan aku balek dr kampus menuju ke plazaRAH harini
aku rasa.mate aku disapa pemandangan bangkai cik ti
kalau aku kire adelah dalam 4-5 ekor.
woooo.banyak x?? =_=" jalan nk balek ni bkn jauh mane pon
and it's yuckssss.
dah la besar gedabak.tapi kesian la jugak kn.
sume dah penyek2 kne gilis ngn kete.
kesian la.sbb dye pon ciptaan yg maha ESA kn.mestila ade sifat IHSAN.
cume entahla.aku sgt geli melihat mereka.
aiyooo..ni namenye mousephobia yek =P

tapi,korg penah x tgk cite ratatoullie.bile tikus blh bcakap
meluah kan ape yg dye rase dlm filem.aku suke tgk cite tu
tapi melihat tikus in real life mcm =_="

and.dlu aiman penah post kat fesbuk.knp org takut tikus
tapi xde org takut mickey mouse?? ^_^

jawapan aku sng je cik aime.sbb mickey comel
pakai baju.pembersih.dye mane makan sampah =P
dye mkn cereal.dan yg paling penting skali.dye POPULAR.hahaha ^_^

point aku kat sini sebenarnye kan.smpai bile ek negara kita ni nk bersih.
even mane2 tmpt aku pegi pon.
jarang aku jumpe tmpt yg btol2 bersih.even dkt masjid pon org buang smph suke suki
masalahnye salah kerajaan yg xstrict ke
ataupun sikap rakyat kita sendiri yg xdpt nk ubah??

paling sng.korg nk tgk prangai rakyat Malaysia yg suke buang smpah merata2
korg pegi dok dpn pintu SOGO.
pastu korg tgkla.org akn minum air dlm bekas tu.
pastu sume tinggalkan atas tangga.HELLO? korg ingt ade bibik ke nk tlg?
kot ye pon ade MBMB ke,DBKL ke.
tawula kot2 korg kesian nanti drg xde keje kn.
tapi at least.sygla pemandangan sket.korg suke ke hidup dlm negara yg penoh smpah??
aku cukup benci org buat mcm tu.
tapi yela.abg aku penah ckp.nk ubah org mmg payah.
ingt senang ke nk influence org?
tapi,kite blh mule ubah trend ni dgn mendidik generasi2 baru ni.
ini tak,kalau aku sendiri la kn.w'pun baru je 19thn
aku dah mule tgk banyak gile budaya xbest bdk2 kecik ni.
mak aku sendiri tgk perangai aku pon dah rase xbest.
aku yg tgk junior2 aku yg bru 7-10 tawun tu lagi rase xbest.
entahla.knp eh? adekah sbb teknologi yg makin pesat,smpaikan org dah hilang tamadun?

dulu2 kalau aku dok kat kg. ptg2 mesti ramai bdk2 naek moto
men beskal.mmg riuh la.
skrg.aku rase,mane2 kwsn perumahan.senyap sunyi je.
dah xde org nk maen kat pdg.xde org nk chit chat kat luar rumah
sbb ape? sbb sume org mcm aku.
maen fesbuk.tulis bloggie.HAHAHA.
tapi tula.xseronok kan.i wonder.how things has changed people.
aku suke suasana dulu.bkawan pon seronok.
skrg.mmg jadi kwn maya jela kn ^_^

bdk2 kecik skrg kn.mmg xaci.baru aku faham perasaan abg aku
mase aku ade handphone bile aku tgh skolah mngh.
cmtula perasaan aku bila kazen aku bru umur 10 tawun
btawu aku mcm ni
"nanti ibu nak belikan laptop utk nini.sbb ibu xnk nini kacau laptop ibu"
 i was like.HAAAAAA??? @_@
wuiiyoooo.kalau cmtu,uyah pon nk kacau mak
baru dpt lappy sebijik.hahahaha =P
siyes.umur 8/7 thn dah ade handphone.hebat kan??^_^

kalau mase aku skolah rndh dlu.kalau g skolah
bnde yg ktorg cite pasal patung ke.mainan ape2 ke.
pasal main lompat getah ke.maen sarang tikus ke.
skrg bdk2 skolah sembang psal ape taw.
"weh.ko tawu x,smlm kan,bdk kelas sebelah add aku kat fesbuk"
HAHA.things changing. org pon maen farmville la.treasure isle la.
mane ade org maen ting2 dah.sume indoor games je.
kesian kn generasi baru.
generasi aku pon agk bosan sbnrnye.
generasi mak+bpk kite la pling BEST.merasa sume bnde buat manual.
baru ade survival sket.hehe.

tapi.ape pun.harapan aku.agar 1 hari nanti.negara kita akn jd negara yg tbaek!
nk jadikan ngra yg TERBAEK.kene bermula dr diri kita sndiri.
bkn mgharapkan kerajaan buat ini buat itu.
"u can't change people.but u urself can change"
kalau kita nk lakukan sesuatu perubahan.for anything.
kita yg kena mula kn dulu.kalau xsuke org buang smpah merata. 
korg sndiri jgn buang merata2.ok x?? ^_^

 p/s: ok.entry kali ni mcm agak patriotik ye.hahaha.
niat asal tuleh pasal tikus skali termelalut.hahahaha =P
agak bnyk membebel la jugak kn.and thanks for reading ^_^
same2 la kite ubah persepsi.dan ubah tradisi.

2 comments:

yuzuki said...

hehe..
nasib baik zaman kanak2 aku still cam best lg..
main sume bende..lg2 kalu kat kampung,best gile kot :D

^risq_munirah^ said...

hahha.true! sgt betul weyh.
kite ok lagi la not bad.
cume aku xla bpeluang sgt kan g kg.ehehehe.