Friday, December 31, 2010

kenapa org bercinta?

 *saye nak lolipop mcm ni*

tipu kalau korg cakap korg xpernah ingin merasakan apa in CINTA
sesuatu yg sgt subjektif
cinta boleh jadi banyak cabang
jadi apepun cabang cinta anda,kat cnie i just want to explore,knp org bercinta
cinta ni ade rupe mcm cite gula-gula x? HEHE

kalau menurut kamus edisi risq =P
cinta berbeza dgn minat,suka,sayang..
tapi,it's a continuous process..
selalunya akan bermula dgn suka..

suka ni mcm kita tgk lolipop 
*sile gunekan imaginasi anda menggantikan manusia dgn lolipop*
cantek.kalerful.dan sgt memikat hati.
"suka la tgk lolipop tu.kalerful gile"
meaning utk kalerful itu adelah dari segi appearance seseorang
mcm the way he/she dressed up.cara penampilan dia.
semua yg secara lahiriahnya la.tu namanya pandangan pertama

minat pulak.bila kita cuba membayangkan bahawa lolipop menjadi milik kita
"alangkah bestnya kalau kita dpt makan lolipop tu"
mesti dia sedap.manis.lemak berkrim disukai ramai.HEHE

bila dapat memiliki lolipop tu mula la timbul sayang
sayang bkn timbul secara suka2.itu lahir dari lubuk hati yg paling dalam
sayang itu lahir dari jiwa yg bersih.
sayang ni mcm perasaan nk protect lolipop cari apa2 anasir.
kalau boleh biar lolipop tu tetap chantek.kalerful
xnak bg lalat ke nyamuk ke hinggap langsung2 kat lolipop tu :)

cinta pulak perasaan kemuncak.
dimana perasaan utk memiliki sang lolipop sorg2 je.
xnak berkongsi dgn sape2.xnk bg sape2 pon beli lolipop tu
beza sayang dgn cinta ni tang perasaan nk memiliki
sayang ni xsemestinya memiliki,mungkin menjaga dgn baek
tapi cinta..
itu perasaan untuk memiliki.menyayangi.meminati.menyukai
all in 1 ^_^
cinta xhadir tanpa sayang.minat.suka.

tapi,sume org sedar apa consequences menyintai
ia satu perasaan yg amat menyakitkan tapi sgt indah
"bila jauh terasa saket rindu.bila dekat terasa saket takut utk kehilangan"
itulah cinta

jadi.sampai sekarang xde sape mampu jawab persoalan aku
kenapa org bercinta
sbb sume tu part of our human being's life
sbb dlm diri seseorang manusia tu dah ada perasaan syg
dan xde sorg pon kat dlm dunia ni yg xde perasaan syg
kalau bkn bercinta sbg kekasih.syg kpd ibu.ayah.
sayang kpd kucen2 kat umah.smpai sanggup g cari keliling kampung kalau kucen hilang
HAHA.tapi sume tu spice dlm kehidupan

and.so,pesanan kpd anda sume.dan diri sendiri juge
sayangi seadanya.sebab xde benda yg kekal dlm dunia ni
walau dah berkahwin.bertunang selama mana pun
dia adalah milik DIA.milik keluarga.milik dunia.bkn milik kita sepenuhnya.
dan xde yg sure.yg sure adalah kita akan meninggalkan dunia ni satu hari nanti

jadi,sama2 berusaha mencari cinta yang MAHA ESA
tanpa dia.tiada cinta.tanpa dia.tiada segalanya.

Thursday, December 30, 2010

wise decision

bkn sng nk buat wise decision kan :)
hurm.terutamanya dlm hal organisasi.kita adelah penentu
kdg2 tindakan yg kita ambil tanpa berfikir panjang
tanpa penoh ketenangan
might turn out as something yg sgt worst :)

everything yg kita plan might not be the same as what we have expected
and,i admit it was my totally careless mistakes
i'm not suppose to sent shirts just ryt after receive it to uitm
dlm keadaan mcm tu,ade masalah
sgt susah,sbb kami uni laen2

what i have learn is that
1st,jgn bg org maen ambik je baju.make sure tegas.
bahagikan siap2 according to size and sleeves
and letak dlm plastik or boxes.
make sure,tgk,setiap baju yg diklasifikasikan
jgn ambil remeh.people might mistaken the short and long sleeves.

and.lastly.
dlm buat sesuatu kerja.kita sgt perlu teliti.bersabar
jgn kelam kabot.
most important.trust urself.trust people around you :)
may everything came out to be fine.
even it's my 1st time.i do learn a lot.
that is how we grown up.make sure,to solve the problems wisely :)

Friday, December 24, 2010

satu jiwa

how i met your mother ^_^
sekarang cite ni dah masok season 6,tapi ted xjumpe2 lagi wife dye
HAHAHA..ngeng!

cite ni mmg da lame.2005 kot mase season 1
da lme jugak dlm simpanan.tapi xpernah tgk
start tgk mase nk final sem 1 aritu..
uiyoohhhhhh

superb! mungkin krg sesuai buat kanak2 underage ye
tapi,sile abaikan part yg krg sesuai
tapi,fokus kpd pesanan yg ingin disampaikan.
bg aku,cite dye ade mesej yg tersendiri..
walaupun ted hero dlm cite ni,lagi tertarik ngn barney..HAHA

he is super duper AWESOME ^_^
sape yg xpernah g tgk cite ni,sile tgk..sbb sgt BEST! ^_^

we might falling in love a lot of time in our entire life
we might met many people in our life
but the one we will never forget is our first love
bcoz,he/she is the one who 1st taught us how to fall in love :D
and bring us to the joy of love

*there is always the first time..and last time*

Tuesday, December 21, 2010

CSL

way to go
dapat doc yg same kot.uhuhuhu ^_^
doc aida mmg superb sporting.HEHE..lepak je CSL ngn die
xdela stress mane.
paling xbest.dye ingat lagi muke aku.sbb sem 2 mase tahun lepas
same CSL ngn dye jugak
dye cakap..'eh,kamu makin comel pulak ye..dlu xmcm ni kan'

kalau dgr part tu mmg la sedap di dengar kan.
tunggu sambungan dye...


.........................................
'makin bulat dari dlu eh..'
uwaaaaaaaa...adoiii =_=" ni dah dikire tahap kritikal ni
doc pon perasan.HAHA.adoiii.tlg la program diet kali bjaye
xsanggup aku org dok komplen gaye aku naek mcm gorilla =P
last2..aku jwb je.ehehehe..makin kuat mkn kot doc =P

HAHA.kesimpulannya.
today.aku discover yg aku xreti blakon jd patient.HAHA.
sbbnye.aku sgt pemurah hati memberi jawapan.
xpe2.tgk kredibiliti 2minggu lg utk jd doc plak ^_^

p/s: siapa kate org gemok xcomel.
meh aku babap korg =P

Sunday, December 19, 2010

ape itu erti kawan?

ape itu kawan? ape itu menjadi kawan?
adekah seperti barney and friends?
ataupun kawan yg mcm ni?
F.R.I.E.N.D.S
bagi aku,aku bukanlah seorang kawan yg baek.
sbb?? sbb aku kadang2 xalert dgn birthday,tapi slu xpernah lupe..
makin tuwe,makin nyanyok..HEHE..
thousands of apology ^_^

bagi aku.kalau org tanye,ape itu kawan
aku akn ckp,org yg boleh terima seadanya diri seseorang
despite of segala buruk baek..
setiap makhluk di atas muke bumi ni mesti tidak akan pernah berpuas hati
dgn apa yg dimiliki
trust me!

si A tu baek sgt.aku suke kawan ngn dia.
pastu bile gaduh,hish.A ni.itu la.ini la.
disebabkan kekurangan si A dlm checklist kawan ideal
maka kita pun menjauhkan diri dari si A
sedangkan,kita sume tahu hakikat,tak semua ideal yg kita inginkan
akan kita perolehi :)

mungkin si A sgt prihatin tentang kita.slalu tnye keadaan kita
bagi kita support.tapi,si A slalu marah2..kdg2 emo..
HEHE.conclusion.xde kwn yg PERFECT!
sbb diri kita sendiri pon xperfect.mcm mne nk expect org lain perfect ^_^

tapi,all and all,a friend in need is a friend indeed.
bagi aku,despite of all the kekurangan(s),kalau someone tu blh trime seadanya
that means he/she is a true friend.
buruk baik diterima dgn hati yg terbuka.dan,xkesah ssh atau sng
they'll be there for us :D

xkesah la kawan kita sama jantina atau tak.
yg pntg.mereka membantu kita menjadi insan yg lebih baek
bkn memberi impak yg negatif pada diri kita :D
and.hopefully,my friends..all of my friends..
will always be.and remain forever as my friend.

i love you guys :D

expectation dlm hubungan.

hurm.xtawla knp aku nk membebel pasal bende ni kan.
mungkin sbb tekanan perasaan yg melampau pd mlm ini.
menyebabkan aku rase mcm sgt tension.
thankyou sgt pd seseorang yg baek hati
yg sudi dgr ape sy cakap mlm tadi.
sgt appreciate! sgt terharu!
even dia bkn solve the problem pon,by saying what happened pon dah buat saye ckop rase gembira ^_^

and.it's true.apa yg dia ckp
"experience build a man"
betul lah.makin kita dewasa.makin kita belajar tntg bende baru.
btol x? ^_^ we should be glad.sbb Allah bg kita peluang utk belajar bnde baru.
Allah bagi kita peluang utk tros merasai ape itu kehidupan.

tapi.entry kali ni.aku cume nk ckp tntg expectation dlm perhubungan
don't get me wrong.it's not only between a couple.
instead.it can be among friends as well.among family members.
bagi aku.once we have a relationship with somebody.
we're expecting things from them.
no matter how much u want to deny it.it's 100% TRUE!

contoh hubungan ibu dan anak.
sbg anak.bile balek dari kolej.cuti seminggu.we're expecting mak kita masak sdp2 kat rumah
mcm balek nk jadi raja la kat rumah
sume org sediakan.sbb? sbb kat kolej sume buat sendiri.
sedangkan.seorang ibu,bila anak dye balek
she's expecting to get some rest.almaklumlah.penat.kerja lagi
bila anak ada.sgt bersyukur ada org nk tlg.

kat situ je kita dah blh nmpk.different expectation.
dan bila expectation kita xdipenuhi oleh pihak yg lagi satu
kita mcm rebel.mcm bengang! mcm saket hati sgt2.
sumenye berpunca dari expectation! ^_^

malam ni je.opsss.pagi ni je.
aku deal dgn 2 masalah yg berbeza.tapi sume bkaetan dgn expectation.
which.buat aku sgt tense smpai xtaw nk buat apa.
sbg kawan.aku ade expectation aku sendiri.
sbg seorang teman..aku mengharapkan sesuatu yg indah dari dia..
aku mengharapkan org memahami aku.
aku mengharapkan org sekeliling peka dgn perasaan aku.

tapi,yelah.masing2 ade pendirian sendiri.masing2 ade hati
kita xberkongsi hati yang sama.
kalau mengenangkan hati yang saket.entahlah.mungkin aku pon mcm xbetul
tapi,siapa sanggup nk bhadapan dgn org yg disayangi
dalam keadaan dye merajuk dgn kita.dia terasa hati dgn kita.
i do really love you fwen! ^_^

aku tawu dye xbetah bsame kami.ya! aku faham perasaan itu.
rasa ingin dimanjai.rasa cemburu.
tapi aku xsgup nak bagi dye pulang dgn hati yg saket.
dgn linangan air mata.sbb aku tahu hati dye terluka.
sebelum dye melangkah keluar.aku ckp aku mintak maaf.andai ada ape2.
dan.kami heart to heart talk.
in front of the door.
dia menangis.aku jrg tgk dye sedih.aku tahu dye sedih.
aku tahu dye kecewa.terkilan.aku juga begitu.
moment indah yg aku harapkan terjadi mlm ni.berkahir dgn sgt sedih.
tapi,i know,kalau bkn kerana syg.xmungkin dye mcm tu.
kalau xkerana dye amat concern tentang kami.dye xkan sebegitu.
tapi aku gembira.sbb akhirnya kami boleh bergembira! ^_^


walaupun aku cemburu.sbb aku tawu dye ade teman lain utk bpaut.
tapi,heyy..kalaupun dye punye teman lain.xbermakna dye xsyg kau.
xbermakna dye xsayang kami.
sbb.kami.kawan.kami.mcm adek bradek.kami.akan same2 jadi bdk baek.
sbb tu,aku xnak kami bertelagah.walaupun sedikit.
sbb aku syg sngat dgn persahabatan kami.

dan.ape yang aku pelajari harini.xsalah andai kita ada expectation.
sbb.normal.itu sgt lumrah.
tapi,setiap perbuatan kita,make sure kita ingat ape effect dye pada org sekeliling.
andai berdiam diri itu mendamaikan suasana.lebih baek kite berdiam.
andai berpura2 itu membahagiakan dia.cubalah utk membuat dia bahagia.
fake doesn't mean ur cheating.
fake for something good.will make u happy.and everyone happy as well.
sbb apa? pada aku.kalau kita sygkan seseorang.kita akan cuba bahagiakan mereka.
apa yg drg xsuke.kita akan cube xbuat.
kita akan sedaya upaya buat apa yg drg suka ^_^

dan.seandainya seseorang benar2 sedang marahkan anda.
berdiam dirilah.andai anda rasa.anda sudah buat yg terbaek.
kerana.mungkin.apabila kita berkata2.ia akan lebih menyakitkan.
sebelum berkata sesuatu.fikirlah dahulu.
perkara kecil.janganlah diperbesarkan.tak perlu!
andai benar anda menyayangi.hargailah dia.
aku xrasa andai org meminta someone to listen.aku xrasa dia mengharapkan org tu menyelesaikan masalah.
tapi,we're just hoping for that person to say.
kenapa? apa jadi. instead of paksa2.dan marah.
kalau anda di tempat aku.ape korg buat kalau korg tgh terasa.
sbb we're expecting someone to listen.tapi dye pon xendah.
dan akhirnya.paksaan je yg menjadi santapan.
perlu ke? ^_^ tepuk dada.tanya hati @_@
tapi xpe.lesson learnt the hard way.i'm going to keep on being silent.


p/s: entry yg dah berkurun dlm draft =P HEHE..

Tuesday, December 14, 2010

relieved!

i am sooo relieved ^_^
alhamdulillah,walaupun banyak dugaan
but,finally,alhamdulillah..insyaAllah..dah reach target utk jualan tshirt
thankyou sgt2 pd kwn2 yg membantu ^_^


usaha xsia2..time kaseh kawan2..
dan,dlm proses nk uruskan pasal tshirt ni..
blakang tabir nye ade sedih,menanges,geram,marah,frust,kecewa
sume ade..
tapi tula asam garam org yg berorganisasi
if everything went so well..
susah jugak kan kan ^_^

p/s: alhamdulillah..lepas semua modul utk sem 1..
waiting to do my BESTEST utk sem 2..amin!
may Allah bless everyone..
and thankyou sgt2 atas sokongan kawan2 ^_^

Wednesday, December 8, 2010

holiday-ing

wuiyohhh..sejak dua menjak ni..bloggie ni dah mule bwt sarang labah2 =P
HAHA..
xtawu knp..mungkin juge krn encyk broadband buat masalah
dan mungkin juga atas faktor tekanan perasaan ^_^

well.skrg ni mood holiday-ing :D
semua cita2 mse cuti dah pon tcapai..alhamdulillah ^_^
rapunzel 3d slamat ditengok bsame cik jah
ice skating slamat juge dimain bsame segerombolan kazen
cume harry potter je blom lg menjengah
tapi,pape pon it's really fullfiling :D

sape yg penah g ice skating?
HAAA..i don't know, but at this moment of time,that will be the last time i'll go for ice skate
ngehehe.why?? sbb jatuh tsembam mcm nangka busuk
smpaikan badan sume lebam2 :(
ohhh..till now,it's still painful :(

ape yg dipelajari dr ice skating ni adelah.
confident! kalau nk ikutka bkn ssh sgt pon nk maen ice skate ni
cume,knp i do keep on falling? sbb i'm afraid of falling
kalau nk jd skaters yg cemerlang
one thing that u must HAVE is C.O.N.F.I.D.E.N.T
pcaye pd diri sendiri,yg korg mampu mengendalikan skate korg..
let it be free..like ur flying..trust me! if u can do like that,u can skate like a hero!

aku rase mcm tu bile nk dkt hujung2 je :D
sbb bru nk confident dgn diri..
dan mkin lame,makin reti nk stabilkan diri dr jatuh..HEHE :D
now i know how it feels when we fall on ice
slame ni usha dr atas..nmpk org jatuh..
jadi tukang gelak je..HAHAHAHAHAH =P

tapi takpe.at least,i've tried ^_^
hope that my holiday will not be wasted thinking bout all those tense stuff
org lain cuti mkn tido mkn tido..
otak aku plak dok becelaru pasal all those AMSA thingy..
uhuhuhuhu.. =_="

Thursday, November 25, 2010

rapunzel.

rapunzel.rapunzel.let down ur hair.
HAHAHA.i still can remember the story.
fairy tale story yg dr dlu mummy dok belikan buku..
xpenah xkhatam buku2 yg mummy beli,sgt rajen membaca dlu ohh =_="
skrg..HAHAHA =_="

i can't stand myself already!
someone please bring me to the nearest cinema! :D
i want rapunzel.please.please ^_^

p/s: tgk thriller pon da mcm org xbetol..
xsabarnyeeeeeeeeeee ^_^

Friday, November 19, 2010

pesan dari dia

pelik.tapi benar.HAHA
aku rase sejak beberapa hari ni,aku adelah manusia yg xreti ketawa
sedangkan bg org yg kenal aku
ketawa tu mcm part of my life

i just don't know how and why this happen
cume abg cik ckp..
knp mesti berada dlm dunia org yg menyakiti hati kita?
u have the choice :)

true.it's really true.
aku pernah terfikir jugak..
ape pon.aku nk tunggu habes exam..
ape pon,aku nk tunggu segala misi aku selesai
then only i'll make  decision :)
selesai bukan? sbb,dlm keadaan nk exam ni.otak mesti bercelaru
plus.tahap tension sure dah tahap xingt =P
emosi xstabil.akal pon xrasional.

lepas exam.keje2 amsep ngn eamsc menunggu
hurm.aku xsesuai kot pegang jawatan sume2 tuh.
sbb mmg aku xbleh handle diri sendiri pon ^_^
so.sayonara.
i'll be a silent milent student starting next year ^_^

exam

uhuhu..exam is next week..
in fact 2 days from today =_="
anxiety.cuak gilos.xtaw la knp xbleh nk masok ape yg study tuh..
time2 mcm ni,ade je masalah timbul

sbb tu org pesan,sile study awl2,sbb ussually,study week ni skdr nk refresh je
kalau bru nk bace sume,mmg kemsalam la ^_^
i don't know.but i pray to Allah
everything will be fine
please.please.do pray 4 me.
really hope my life will not be upside down.i do need a refreshment

to you.
pray 4 me ^_^ evrything will be ok.

uuuu..mari menjawab exam dgn tenang.
all the BEST everyone ^_^

Tuesday, November 9, 2010

fakta tentang keGEMUKan

ingin menjadi seperti gamba di atas yg sebelah kiri? ^_^
saye juge.AHAHAHAHA.

salam sejahtera.hehe.maafla kpd rakan2 yg mengunjung.
dah lame tuan bloggie xupdate bloggie kan.iskk =_="
hectic sgt kot.dah nk final,jadi bnyk kne fokus utk study ^_^
doakan tuan bloggie bjaye ^_^
HEHE.

well.memandangkan skrg tgh blaja tentang metabolism.
jadi banyakla blaja pasal nutrition.knp kite jadi obese.
segala bagai lah.
dan.harini,barula terungkai knp aku xkuwos2.HAHAHA =P
time kaseh encyk marks (my dearest buku teks ^_^)

ok.secara amnya,lelaki dan wanita punye fat storage di lain2 tempat.
kalau encyk lelaki dikenali sbgai ANDROID pattern.
manakala puan wanita pula dikenali sebagai GYNAECOID pattern
ape tu?? =_="

ANDROID pattern.
selalunya,lemak2 akan terkumpul di bahagian abdomen
selain itu,lemak juga akan terkumpul di bahagian atas badan.
jadi,jgn hairan kenapa lelaki yg gemuk.mostly pewot drg yg boncet.
tapi peha.mak aihhh.kalah batang lidi
*selalu jeles tgk kaki lelaki yg kuwos2.senang nk pkai jeans.HEHE*

GYNAECOID pattern.
selalunya,lemak2 akan terkumpul di bahagian breast,peha dan montot.
sebab tu,kalau tgk perempuan yg agak gumok atau berisi
peha mereka spt DRUMSTIK.uuu.sedap dimakan 
terutamanya kalau masak merah.yummy! yummy!
AHAHA.pastu,bahagian montot pompuan yg berisi ni selalunye agak tonggek la kan
ish3.kesian pompuan.
tapi bagi anda yg spt ini,jgn risau.itu adelah aset tbaek pompuan!
xsemua org tonggek taw! HAHAHA ^_^

tula bezanye.jadi jgnla sedih2..cume aku cube rungkaikan
kenapala dah bzaman aku nk kuwos.tak gak kuwos2.
kalau kuwos pon,sket je.xsampai berat ideal =_="
sebab...

kalau anda gumok di bahagian atas,which selalunya lelaki.
sbb drg kan buncet kan.
adipose tissue anda,atau bahasa laen nya,sel lemak kot..
mengalami penambahan dari segi saiz.atau medical term nya hypertrophy
dan keadaan ini sgt senang utk diatasi.
sbb tu lelaki kalau exercise tahap gaban.insyaALLAH blh kuwos.

manakala kalau anda gumok di bahagian bwah.
seperti yg tejadi kpd kaum hawa.gumok di bahagian peha atau montot.
sel adipose anda mengalami hyperplasia iaitu penambahan dari segi bilangan
penambahan bilangan sel adipose yg menyebabkan anda gumok
keadaan ini amatlah sukar diatasi.
kerana,bagaimana nak bunuh cell adipose?
kalau kecikkan saiz itu possible la kan...
kalau cell nak mati..xtawla care laen selain necrosis atau apoptosis.
tapi,boleh ke kite nak suruh cell kita commit suicide ek? =_="

aish! jadi kesimpulannya,jgn salahkan diet anda.
HAHAHA.tapi,salah sorg kwn dalam PBL saye ckp.
seandainya nk kurangkan 10 peratus dari berat badan anda dan maintain selama setahun
anda perlu....
EXERCISE 1 JAM SETIAP HARI!
aiyoooo.maw mati okeh..HAHA.tapi jalan kaki gi fakulti pon dah jauh taw.HEHE
dan,selain itu,anda juge perlu mengurangkan pengambilan lemak.

ok.lemak kita ade 2 jenis kan
lemak tepu.dan lemak tak tepu.
melalui pembelajaran hari ini,saye mendapati,lemak tepu akan meningkatkan penghasilan kolesterol
manakala,lemak tak tepu akan mengurangkan kadar penghasilan kolesterol
oleh itu,kalau korg nk makan lemak.
carila lemak yg tak tepu.insyaALLAH.kuwos! HEHE

dan.nasihat terakhir.
makanlah banyak buah-buahan dan syur-sayuran
selain dpt melawaskan pembuangan air..
ia juga dapat menjaga kechantekan kulit dan kesihatan badan ^_^

Thursday, October 28, 2010

come and buy ^_^

salam/hello kawan2.salam 1 mesia dari tuan bloggie.
saye dari marketing department utk EAMSC (east asian medical student conference)
kami sedang mengadakan jualan tshirt
*i <3 medic*

harganya sangatlah berpatutan.
SHORT SLEEVE : RM 15
LONG SLEEVE : RM 17
dan size available: baby-t/xs/s/m/l/xl/xxl/xxxl

sebarang pertanyaan.korg boleh tanye direct kat fesbuk.
ataupun face to face.HEHE ^_^
nk bagi komen kat bloggie pon aci je..
beli la korg! kain dye pon blh tahan bkualiti jugak ^_^
i'm really3 sure korg xkan dissapointed.
plus.korg boleh beli utk kawan2 dkt uni lain.ataupun utk adek bradek korg
utk boyfren/gurlfren/ibu/ayah/abang/kakak
xkesahla.sbb design dye bkn untuk bdk medic sahaja.
tapi universal.*i love medic*

do support us!
kpd kawan2 bloggie yg sering dtg menjenguk.bantula kami ye ^_^
and.help us to promote to other people as well.
thankyou so much! ^_^

p/s: kalau korg bkn bdk medic pon boleh beli taw.
comel je pakai baju ni.HEHE ^_^

Monday, October 25, 2010

gegurl ^_^


HEHEHE.sile jgn terkejut dgn template gegurl ini =P
aku pon mcm wow! pinkish gurlish nye template ni
well.skali skala menanamkan jati diri keperempuanan ape salahnye kan.
aku baru sedar,aku xbape suke pink rupenye
HEHEHE @_@
terok betol! tapi,agak comel la jugak kan template ni
cumenye dye macam xbape sejuk mate memandang ^_^

well.ucapan terima kaseh tak terhingga buat kwn2
yg sudi membeli agar2 buatan saye yg xseberapa.
korg telah membuat kerja amal.alhamdulillah.
sumbangan rakan2 akan kami pihak AMSA salurkan ke pusat jagaan kirtarsh
pusat jagaan ni adelah tmpt kanak2 istimewa.

walaupun korg beli sbb nk support member.tapi,aku harap
korg puas hati la yek yek ^_^
maafla.saye bkn lah katerer..jadi ade tkurang tlebey tu..
harap maafkan yek ^_^

exam harini not bad.dr.kamisah ade bg hint mase MES.
cume sape xperasan xtangkapla.yg perasan mesti bace sungguh2.
naseb aku penah lukes diagram pharmacodynamic
tentang full agonist and partial agonist tu banyak2 kali b4 nih
cume OBA je mcm menyedihkan.
tak target tinggi sangat la.cume harap dpt yg tbaek.
setimpal dengan usaha diri sendiri. ^_^

BANGGA sebenarnya dgn diri sendiri.
org lain lepas exam dok kuar meronggeng.aku buat jualan agar2
smpai habes.aku balek rumah.teros start study balek
=_=" amazing x lepas exam risq study? ^_^
mcm xpercaye! tapi sgt BEST worhhh..
tak tipu.feeling dye laen.kalau aku g TS dgn kwn2 tadi
mungkin aku xrase feeling ni.cube korg buat.mesti rase laen.
final lagi sebulan.kalau keluar pon mcm xde makne.
lepas final.bru nk jalan2.HEHEHE ^_^

and.most of all.malam sebelum exam tu
aku masak agar2.mcm xnak gile la pulak kan.3 boxes lagi
and.paling aku suke agar2 chocomilk.and agar2 tu pon habes plg awal.
nanti rajen,nk buat lagi.
tapi sekadar suke2 jela kan.HEHE ^_^
kerja gile x? org nk exam aku dok memasak.HAHA
tapi xdela xbelajar langsung2 kan ^_^

pesanan buat rakan2 kat luar sane.
aku xtawla kalau korg kat sne mcm mane kn.tapi,aku xmampu btahan dgn stress exam
so.saranan aku.baek korg study dlm mase 3 weeks ni
sbb aku xrase aku blh study dgn effective study week nanti
sbb,aku akan tidow 4 sure.HAHAHA :P
untuk elakkan perkara tak diingini berlaku
studyla lebih awal ^_^

p/s: semakin hari semakin ceria.semakin sayang. ^_^

Crazyyyy

Haiiii bloggie 😜😜😜

nk tunjuk satu lagi gambar


And the crazzyyyyy me during oncall

Hehe..
byeeee

Saturday, October 23, 2010

action potential.


slamat pagi mesia!~ salam penoh kasih syg dari tuan bloggie =P
HEHE.dah lme sbnrnye nk post mende ni.tapi dye dok dlm draft lame sgt
sbb tuan bloggie tgh pening2 ^_^

exam hari isnin ni.pastu campo tolak campo tolak
ade sebulan cmtu nk final dah ^_^
hurm.xboleh maen2 lagi cik kak,faham x? ^_^

well.mari kita kaji tntg gamba di atas.
buat kwn2 yg sealiran,mesti korg tawu tu diagram ape kn.
gamba pling comel.tntg action potential.
action potential ni diperlukan utk mengaktifkan neuron2.
pergerakan kita,setiap apa yg kita buat
sume ade kaetan dgn action potential.

well,kita ade 2 type of membrane potential.
graded potential dan action potential.
graded potential ni diransang oleh weak stimulus je
nak bezakan action dgn graded senang je,yang mane melepasi treshold level.
itu adelah action potential.
kalau xlepas treshold.blom action potential lagi lah tu kan.

teori action potential ini same je mcm teori bercinta ^_^
knp kan? sbb dye ade 4 fasa.
depolarization.repolarization.hyperpolarization.resting potential.
mari kita lihat knp ^_^

depolarization:
fasa ni,sume Na+ channel terbukak.oleh sbb itu,blakunya ransangan
Na+ ion akan influx.maksudnya,dye masok dlm cell membrane.
jadi cell membrane kite menjadi semakin positive.
kalau hati tu,kire kite cakap macam makin bahagia la kan ^_^

asalnya,dia bermula sbg resting potential.
dlm bercinta,fasa ni namenye fasa berkenalan.
mule2 kite bkn ade hati pon kat mamat/minah tu.
disebabkan strong simulus yang hadir,hati kita bagai tertarik sangat
dan bila kasih bsambut tu,mak aih,indahnya dunia kan kan.
fasa ni la nk tgk si teruna belikan mcm2 utk si dara.
keluar dating manjang.kalau xdpt seketul teddybear ke.
paling kurang pon,mesti ade keychain sebuah.EHEHE ^_^
xpcaye? cube tanye mane2 org yg penah ade hubungan.
fasa depolarization ni kita panggil fasa i will do anything for you.

repolarization:
sebelum masok fasa ni,kita nampak ade peak kan.
masa tgh peak tu,sume Na+ channel dah tutup.pastu bukak pulak K+ channel
K+ channel ni efflux.iaitu pergerakan keluar ion dari cell membrane.
oleh itu,cell membrane kite menjadi semakin kurang positive
dan akhirnye mencapai tahap negative.

dalam bercinta,fasa ni kita namakan fasa storming.
HAH.fasa ni slalunye 6 bulan ke atas selepas sesebuah hubungan la kn
mase ni blh nmpkla tibe2,yg rajen call tibe2 senyap je.
msg pon ala aci nk xnak je balas.HEHE ^_^
kalau dlu dating 20 kali sebulan,skrg kuar dating 2 bulan skali je.
ngeeee ^_^
mase ni,adalah fasa paling penting kalau sesebuah pasangan tu nk kekal
mase ni buruk baik pasangan tu bakal terkeluar
sume yg dlu2 simpan bwh bantal,sume kuar tayang kat dpn pintu rumah
HAHA.gile melampau x statement tuh? =P
kefahaman.toleransi.bertolak ansur.sume sgt penting.
dr.chua ckp,sebelum kawen baek u all ade fasa storming ni
kalau x,maybe things happen after marriage tu uncontrollable.
dari sini la kita btol2 knl psgn kita.
kalau org yg bercinta xsmpai 6bulan,pastu ckp dye kenal psgn dye in and out
itu sangat tipu! even kawen bpuluh2 tawun pon
belom tentu kite betul2 kenal dye.

hyperpolarization:
fasa ni berlaku sbb,K+ channel ni dye lambat tertutup.sbb gate dye ade satu je.
kalau Na+ channel td dye tutup je,sume tros tertutup.
sbb? sbb dye ade 2 jenis gate.
jadi,bila K+ channel ni lambat tutup,maka pergerakan keluar ion ni
mungkin melebihi dari yg sepatutnya.dan menjadikan cell jadi terlalu negative.

ni namenye fasa gadoh tahap xingat.
HAHA.ni kire berikutan dari fasa storming la kn.fasa bertelagah.
kalau pasangan tu xmanage betul2 diorang punye relationship.
it might happen this way.mungkin yang mana xtahan cabaran.
adela sesi break-up.sesi mengamuk.sesi air mata.
tapi sesi air-mata tu macam normal la kan.EHEHE ^_^

fasa terakhir: resting potential.
HAA.fasa ni,sume kembali ke normal seperti mane zaman dahulu kala.
di mana,cell yang negatif dibantu oleh satu lagi proses.
Na+-K+ pump yang mena membantu menstabilkan cell.
menstabilkan ion2 di dalam badan kita.

kira mcm kalau tgh berchenta tu.fasa ni,org panggil
fasa recovery.
kalau pasangan tu bjaye mengharungi fasa2 di atas.
kalau masing2 berusaha.bersabar.dan bertoleransi.
insyaAllah.mungkin boleh smpai ke tahap ini.
semua pon kembali ke keadaan asal.xde gadow2 sgt.xde air mata sgt
nk kata zaman heartless tu xdela kan.ngee ^_^
tapi,xmustahil jugak kalau ade pasangan2 yg terhenti kat fasa repolarization
sbb mungkin ada yg xkuat menghadapi cabaran berpasangan

well.kawan2 yg dikasihi sekalian.
perlu diingat.bukan masa berchenta je.masa da kawen pon
there might be something happen.something occur.
mane ade hubungan yg xde ups and down.
mane ade org yg xpenah ade masalah.
cumanya,sekuat mana anda.dan serasional mana anda mengatasi masalah anda.
kalau kita matang.kita akan hadapi cabaran dgn baek.
well,xsemestinya org yg berperangai mcm budak2
tak reti jadi budak matured eh @_@ HAHA.

dan.setelah itu..tamatlah kesah physiology+berchenta kita
and.korg perlu tawu jugak.action potential ni bkn blaku skali je taw
kalau ade je stimulus.strong stimulus.which cukup kuat utk melebihi treshold.
action potential akan terjadi lagi.
even,masa fasa lepas 2/3 repolarization,AP ni blh jadi lagi.
walaupun xsmpai ke tahap hyperpolarization lagi.
dye dah tros jadi depolarization balek.kan ke seronok mcm tu ^_^

jadi.kesimpulannya.jgn give up kalau ade masalah.
hadapi dgn tenang.pandang dgn mata hati.bkn mata kasar semata.
berchenta ni bkn sng.ia melibatkan physical,emosi.dan bnyk bnde.
kalau anda syg pasangan anda.hargai apa yg mereka buat
dan semaikan cinta dan perasaan anda terhadap mereka.
kalaupun ada anasir luar kdg2 dtg mengetuk pintu kebahagiaan korg
ckp je "bye2! saye nk bahagia.jgn kacau ye"

p/s: ikhlas tu mungkin xdpt dilihat dgn mata kasar.
tapi ia dpt dirasai dengan hati.
cinta bkn sekadar ungkapan yg lahir dari bibir.
tapi cinta itu,perasaan yg dirasai oleh hati.
tanpa ungkapan pon,kita mampu rasai apa itu yg dinamakan CINTA ^_^

Thursday, October 21, 2010

hamster.

alorh.comel x hamster nih?
teringat mase tgh reseat paper dlu.sume org pakat bela hamster.
ain ade baby.shafiqah ade momo dgn mika.
kak ila ade ciki.ciko ^_^

comel gilos kan kan ^_^
manje betol encyk hamster nih.
tapi kan,sbnrnye nk cite pasal ikan momo kat umah ni.
auntie dye ni dah naek hairan dah.
dlu lepas kematian bobo.bkn maen bermurung dye.kdg2 kite dtg buat bodo je
bagi makanan pon buat2 xnampak.
kdg2 makanan xberusik pon.

tapi..
sekarang ni,dtg je,nampak mulut dye gerak2.HEHEHE.
pastu,selang 20menet bg makanan.dye makan xingt dunia.
oit! nk jd gumok juge ke momo.HAHAHA =P
mmg la momo ikut tuan dye si oma tu.HAHAHA.
ampun2 =P

p/s: really,i'm glad u move on with ur life momo ^_^
dye pon sedih kejap je.xsmpai seminggu kot.
dah recover.momo HEBAT!~ ^_^

describing cartoon.

entry ini hanyelah untuk letak gamba2 comel
yg sy sgt suke..sekarang ^_^
time kaseh encyk google @_@



but then,i always dream of this cartoon..
and i just don't know when will i get it @_@

in the end.there's no concrete conclusion
but,the hope is till there.am i going to walk away once again?
or am i going to stay..
let's decide HEART + LIVER ^_^

sleepy head.

remember all those things.miss sleepy head.
decision has to be made.
exam is around the corner.don't ever fall again sleepy head

well.hopefully,miss sleepy head will wake up
and make a right decision for her future.
not to stay in a very comfort zone.
and didn't think of anything.

Tuesday, October 19, 2010

my recent status.

HAHAHA.
gile comel gamba ni.thankyou kpd tumblr encyk rosma :P
eheh.and.saye dah ade tumblr juge ^_^

agagaga.sgt bnyk gamba comel kat tumblr.
nanti2.nk post kat sini lagi okeh.
gamba2 kat tumblr xiedot paling best r.
rosma banyak makanan je.WAKAKAKAKA =P

ohhh.really! this my dearest timetable for now.
HAHAHA.tolong la @_@
agagagagagagagagagaga..sape2 terasa.
sile ubah schedule anda yek =P

201th post

uiyooo..baru 4 bulan lebey..
sudah 200 post kah? =_="
terok btol tuan bloggie ni.HAHAHA.nk bace balek tulisan aku yg dlu2 pon
mcm dah semput je ^_^

i'm on my way to class.
today! akan belajar tntg sympathomimetic/adrenergic drugs.
which aku lg suke compared to cholinergic drugs la kan
HEHEHEHE ^_^
gile selective budak ni =P

mulai hari ini,tuan bloggie akan ikut rosma pegi belajar kat library negara
kalau diberi kesempatan la kn.
sbb tuan bloggie ni xnak maen2.final lagi sebulan =_="
ohhhhh!!~ sile bangun encyk risq!
dari kite xseronok2 dgn sesuatu yg xbest
baek kite sebokkan diri dgn exam+study yg btimbun.

ohh.sbnrnye,sy bru sedar sesuatu pagi ni.
entry kebelakangan ni xde pasal study kan.
asek jalan2 je.HAHA.aishhh!!~ =_="