Tuesday, November 9, 2010

fakta tentang keGEMUKan

ingin menjadi seperti gamba di atas yg sebelah kiri? ^_^
saye juge.AHAHAHAHA.

salam sejahtera.hehe.maafla kpd rakan2 yg mengunjung.
dah lame tuan bloggie xupdate bloggie kan.iskk =_="
hectic sgt kot.dah nk final,jadi bnyk kne fokus utk study ^_^
doakan tuan bloggie bjaye ^_^
HEHE.

well.memandangkan skrg tgh blaja tentang metabolism.
jadi banyakla blaja pasal nutrition.knp kite jadi obese.
segala bagai lah.
dan.harini,barula terungkai knp aku xkuwos2.HAHAHA =P
time kaseh encyk marks (my dearest buku teks ^_^)

ok.secara amnya,lelaki dan wanita punye fat storage di lain2 tempat.
kalau encyk lelaki dikenali sbgai ANDROID pattern.
manakala puan wanita pula dikenali sebagai GYNAECOID pattern
ape tu?? =_="

ANDROID pattern.
selalunya,lemak2 akan terkumpul di bahagian abdomen
selain itu,lemak juga akan terkumpul di bahagian atas badan.
jadi,jgn hairan kenapa lelaki yg gemuk.mostly pewot drg yg boncet.
tapi peha.mak aihhh.kalah batang lidi
*selalu jeles tgk kaki lelaki yg kuwos2.senang nk pkai jeans.HEHE*

GYNAECOID pattern.
selalunya,lemak2 akan terkumpul di bahagian breast,peha dan montot.
sebab tu,kalau tgk perempuan yg agak gumok atau berisi
peha mereka spt DRUMSTIK.uuu.sedap dimakan 
terutamanya kalau masak merah.yummy! yummy!
AHAHA.pastu,bahagian montot pompuan yg berisi ni selalunye agak tonggek la kan
ish3.kesian pompuan.
tapi bagi anda yg spt ini,jgn risau.itu adelah aset tbaek pompuan!
xsemua org tonggek taw! HAHAHA ^_^

tula bezanye.jadi jgnla sedih2..cume aku cube rungkaikan
kenapala dah bzaman aku nk kuwos.tak gak kuwos2.
kalau kuwos pon,sket je.xsampai berat ideal =_="
sebab...

kalau anda gumok di bahagian atas,which selalunya lelaki.
sbb drg kan buncet kan.
adipose tissue anda,atau bahasa laen nya,sel lemak kot..
mengalami penambahan dari segi saiz.atau medical term nya hypertrophy
dan keadaan ini sgt senang utk diatasi.
sbb tu lelaki kalau exercise tahap gaban.insyaALLAH blh kuwos.

manakala kalau anda gumok di bahagian bwah.
seperti yg tejadi kpd kaum hawa.gumok di bahagian peha atau montot.
sel adipose anda mengalami hyperplasia iaitu penambahan dari segi bilangan
penambahan bilangan sel adipose yg menyebabkan anda gumok
keadaan ini amatlah sukar diatasi.
kerana,bagaimana nak bunuh cell adipose?
kalau kecikkan saiz itu possible la kan...
kalau cell nak mati..xtawla care laen selain necrosis atau apoptosis.
tapi,boleh ke kite nak suruh cell kita commit suicide ek? =_="

aish! jadi kesimpulannya,jgn salahkan diet anda.
HAHAHA.tapi,salah sorg kwn dalam PBL saye ckp.
seandainya nk kurangkan 10 peratus dari berat badan anda dan maintain selama setahun
anda perlu....
EXERCISE 1 JAM SETIAP HARI!
aiyoooo.maw mati okeh..HAHA.tapi jalan kaki gi fakulti pon dah jauh taw.HEHE
dan,selain itu,anda juge perlu mengurangkan pengambilan lemak.

ok.lemak kita ade 2 jenis kan
lemak tepu.dan lemak tak tepu.
melalui pembelajaran hari ini,saye mendapati,lemak tepu akan meningkatkan penghasilan kolesterol
manakala,lemak tak tepu akan mengurangkan kadar penghasilan kolesterol
oleh itu,kalau korg nk makan lemak.
carila lemak yg tak tepu.insyaALLAH.kuwos! HEHE

dan.nasihat terakhir.
makanlah banyak buah-buahan dan syur-sayuran
selain dpt melawaskan pembuangan air..
ia juga dapat menjaga kechantekan kulit dan kesihatan badan ^_^

3 comments:

HaRuhi said...

uisyh background baru...

lee anna shim said...

love your review.. bagu27x.. teruskan usaha.. padan la aku pun x kurus2 skg nih.. hahahahaha.. =D

^risq_munirah^ said...

thankyou korg.HEHE.
hehe.mari diet2 :D