Sunday, September 16, 2012

endddddd..

err.post ni xperlu ade kot kan?

.....

....................

................................



ok.slamat malam bloggie :)

Wednesday, June 20, 2012

day 3 posting :)

Assalamualaikum WBT bloggieeee =)))

Ya Allah.super penat harini,belom on-call lagik.iskkk3 =_="
harini turn wad hijau buat klinik.so,pagi2 tadi lepas tengok clinicopahological conference (CPC), terus gi lecture and then terus gi klinik sampai la pukul 1, then 1 ptg lecture smpai pkul 4ptg, then gi wad kejap, then pkul 5 lebih balik.malam karang nk g wad, tgk2 kalau bed yg aku kne cover tu ade org tak ^^

HAHAHA.panjang lebar explanation kan ;)
bw,today's CPC kan, sgtlah menarik.terasa macam..uwaaa.xsabarnye nk jadi doc :DDDD
gabungan team antara otorinolaryncologist, radiologist, pathologist, otorino surgeon, plastic surgeon yang semuanya bergabung untuk satu diagnosis kes yang sangat jarang ditemui di Malaysia especially, hanya 1% of cases je..sgt rare kan.

Kes harini berkenaan dgn soft tissue malignant tumor yang fungating out of hidung and bercantum dekat lower lips.kalau tgk gamba mmg agak ngeri la, mcm xnmpk dah mata, hidung bagai. Tapi kan, saya tak takut.uwaaaa.progress tuh <3<3<3 dan, bile surgeon tu resect tumor tu, mmg soft palate, hard palate tu sume kene buang, and mmg kosong habes muka patient tu jadinya =_=" and that's why plastic surgeon sgt penting dalam team ni, sbb after resection, plastic surgeon betulkan balik muka patient ke bentuk asal. Mulenye doc gune kulit kat bahagian anterior thigh, tapi end up, kulit tu jadi necrotic and foul smelling sbb dah mati. Means tak sesuai la kan. Then team plastic surgeon try pulak buat gune pectoralis major muscle utk tampal kat muka, and ends up xboleh jugak sbb suture terbukak, and kulit jatuh ke bawah. Then, dr faizal and the team call specialist dari HUSM and, they've worked on it, and akhirnye diorang gune lattisimus dorsi muscle, and muke patient jadi better. Memang ade bonjolan sikit, tapi dr faizal kata, with times, muka tu akan berubah ke bentuk asal balik.insyaALLAH. Btw, bile dengar yg operation pertama utk resect tumor sume tu amek masa dekat 13 jam, rasa mcm..waaaa..seronoknye :D and, mulenye, dulu aku takut sgt nk jd doc, sekarang ni mcm berkobar2 plak, sbb bila tgk patient sakit, then bila kita ubat dia, terus sihat. macam sangat bahagia kan? ^^ hehe.

pengajaran harini sgt banyak.homework pon sangat banyak.tapi, yang menariknye adalah, aku suke la dok kat wad, rasa mcm xnak balik pon ade..haha =PP sebab ape taw? bila kat wad, semua masalah aku boleh tolak tepi, tapi bila balik bilik ni, hadoiiiii.sangat mengada2 =_=" aku sangat tak suke complicatedkan otak aku.so, dengan ini, aku akan berbahagia dengan wad. walaupun tadi asek kne tolak je bile tanye kat doc, tapi aku ttp rasa doc tu sangat baik..hehe :D and, insyaALLAH. 3hari di O&G ni buat aku rasa, when the time comes, i'll miss O&G sooo much.sangat happy dok kat wad, dgn nurse yg baik2..alahai.. insyaALLAH, i'll pass my exam with flying colours ^^ amin.amin.amin.

Do pray for me people.

Tuesday, June 19, 2012

hari ini :)

Assalamualaikum WBT..

Hari ini bloggie:-----

8.00pg : Clerking patient
10.00pg: Tertido dalam ward =PPPP
11.00pg: Labour room orientation
12.00tgh hari: Examine patient
1.30ptg: Makan2
2.30ptg: Gerak ke ward
3.30ptg: Wandering around.jumpe dr.yuli
5.00ptg: Balik bilik

and now people.saya amatlah malas.amacam ni? haish.baju nk basuh.nak study lagi =_="

8.00mlm: kene pegi ward lagi.

p/s: tak boleh malas2 la.makin banyak keje kita tangguh.makin pening dibuatnya.aishhh =_="
sooooo.mari menyiapkan keje wahai bloggie ^^ mari bersemangat waja!!!!!!! ^^
 
aaaa..opsss.Assalamualaikum WBT bloggieeeeee....

Blogggiieeeee..arini masuk labour room.selama ni aku dok ingt nk deliver baby mesti dlm OT, rupenye delivery dalam bilik jeeee..sobsssss..aduhai,xsgkenye =_="

Maka,esok tugas menyambut baby2 akan bermula.insyaALLAH,saya akan berusaha dengan sebaik mungkin.ni take a nap kejap.pkul 2 lebih gerak gi wad balik, sbb skrg masa melawat, so xmawla kacau kan kan :D petang ni cadang nak ikut nurse and tolong diorg amek temperature, BP semua2 la.. pastu, join as clerk patient, harini wad kuning ade klinik, so, japlagi memang penuh la wad kuning ngn perut2 yg sedia utk dipalpate.ngeh3 :DDDD

btw,harini, ade satu experience baru.memegang baby berusia sehari dan 3 hari..uwaaaa..keciknye mereka2 ini.tapi, dia duk menangisssss je, rupenye susah nk jage baby.. diorg cepat sejuk, xboleh panas sgt.banyak jugakla probs2 dia. and tadi, belajar cara pakaikan bedung, baju baby..main sentuh2 perut baby..tadi dpt baby boy.. tapi baby tu jaundice. jadi mcm kesian sgt.. tapi, dia cute sgt..uwaaaa..knp baby2 semua sgt cute. cepatla my akak ipar preggy, xsabar ni :DDDD

ok people.rehat jap.karang penat pulak, smbung lagi nanti.adios ^^
may Allah ease ur journey :D

Monday, June 18, 2012

impian dan kenyataan

Assalamualaiku WBT

Blogggiiieeeeee!!!!!!!!!!! sungguhla aku sgt happy sbb dapat wad hijau.i was praying to Allah, so that i'll get either hijau or kuning, but deep inside, masa klinik asas i fell in love with ward hijau, sebab? nurse dia baik2, HO dia baik2 esp dr.anju ngn dr faizal.eheh.dr faizal itu sgtla comel.ngeeeeee ^^ cuci mate dlm wad aci la kan =PPPPP

dan.alhamdulillah..Allah granted my wishes.thankyou Allah.and i got dr natasha as my supervisor dgn dr.azuan as my registrar ^^ tadi dh jumpe dr natasha.comel, baik tapi tegas.i'm looking forward to met her again la kan. Tapi kan, wad hijau punye nurse tadi bru bkenalan ngn sorg, kak zizah name dia.masyaALLAH. baik sgt3, esok janji ngn dia nk gi amek blood dlm pkul 6 pagi gitu.so, ingt nk gerak awal la.dlm 7 lebih, HO Dr Seri ckp boleh je nak ajar engagement of head :D

org kate time clinical years ni, malu bertanya sesat jalan, habes sume org aku g mencapub muka.HAHAHA =PPP well, so far ok la..

What is required from me and all my posting mates during O&G?
daily: at least 5 palpations and clerking
weekly: almost 30 patients being clerked
whole posting:
-submit a case write up. partogram.
-perform VE & speculum examination
-conduct 5 deliveries & observe 5 deliveries
etc etc etc.....banyak sgt la =_="

we'll be starting our on-call this week. so, either from 7am-7pm shift, of 7pm - 7am shift.
kalau2 la shift malam, sila la berkampung dekat wad plus, esok pg2 dgn tak mandinye, sile la join ward round yeee makcik2 and pakcik2 O&G =PPP

well.sgt bersyukur, dapat ape yg aku nak. alhamdulillah, berkat doa selama ni. doa ibu & ayah juge :D
dan yakinlah, doa itu senjata org mukmin. i will always hope and pray that one day i'll get what i deserve to get.

p/s: entahla.. mungkin takdir selalu bermain dgn hidup, tapi, andai ape yg aku ingini itu buruk utk aku ya Allah, jauhkanlah ia dari hidupku, dan aku mohon agar Kau izinkan aku menjalani hidup yang bahagia. Aku mohon padaMu ya Allah.moga dipermudahkan urusan aku, juga keluargaku, juga sahabatku, juga guru2 ku dan org2 yang aku sayangi.amin :)

Sunday, June 17, 2012

cerita basi: health for malaysia, gopeng ^^

Assalamualaikum WBT.

Banyak cerita pending kan? sbbnye, busy sgt and xsempat nk update blog.iskkk.
tomorrow might be my first on-call day.who knows kan? harap2 dptla wad hijau.atau kuning ke.
sbb wad merah sgtlah sikit patientnye,wad oren jgn ckpla, dhla under construction =_="

btw,cerita ni mmg dh basi..i guess 2 weeks ago punye cite or 3 weeks ago lah.
kitorg budak2 UKM diberi mandat utk ke gopeng melaksanakan misi negara.wah3.negara taw,class u ollsss..
misi kami: program mentransformasikan luar bandar.ahaksss.dan negeri yg dipilih? negeri beta, yakni PERAK. dan kawasan terpilih,bkn sg siput ye rakan2..tapi gopeng =PPPP

ape yg kami buat di sana?? shoppinggg..hehe.dapat rm25 per day, so mmg bestla bersuping2 menggunakan kupon. eheh. tapi main bussiness dtg sana adelah menjadi health crew utk program,meaning jadi clinical runners.. so,1st day, aku jadi clinical runners. The only thing aku buat is test BP.sbb ramai org suke refuse2 kan diri buat BP secara manual.diorg lagi suke buat blood checking.sobsssss =_="

 tengok2 balik.ade gakla rupe mcm doc2 sikit.haha.ok.perahsantan.tapi..hailoh.esok nak start o&g dah. xtawla mcm mane bile masuk labour room nanti.harap2 everything is at ease la kan.btw,enjooy jela gambar2 seterusnya.malas plak nk menaip =PPP

 ni kawan2 shayeeeee...sume tgh seronok2 tunggu bus,pukul 7 pagi hokeyyy.gile awal kan kami bangun?;)
 ni dengan fatimah.fatimah ni slalu buat aku teringat kat along kawan time form 5 dulu2 :D
 kat program ni, tibe2 je terapat dgn as..dia sgtlah friendly,cool dan sebagainye.sangatlah xsgke.ingtkn dia siyes.hehe.
 dan ini? sape lg..hehe :D adik comel ni kiut sgt..xingt la dia dtg dr mane.tapi dia sgt cool time amek gamba.haha.

ok.tha's all.jom tido.esok start posting sudah :D

Tuesday, June 12, 2012

farewell

Assalamualaikum WBT.

Bloggie,dah lambat, so update kejap je.
see in a week time..
hopefully everything ok.doakan kami ok bloggie.

ulu sepri,here we come <3

Monday, June 11, 2012

Terlbih rajin..


Assalamualaikum WBT..

Yeay! Risq malu sendiri..haha, tu la terlebih rajin sgt, org start tayangan video pkul 9, ko dtg awl, pkul 7 lebih dh tercongok..
Lain kali tgk fb dulu ye rakan2.. Jangan buat malu kaum je.hahahaha..

Eh.. Btw, mase balik rumah haritu, aku borong banyak gile tudung baru..
Kalini beli yg jenis syria, hehe..best, sbb sarung je..murah pun murah.
Tambah, kain dia sedap.. Lepas tu jenis yg melekap, so xpayah la nak risau kne tiup angin ke hape ke..





Lihat dr sisi tepi, haaa..nmpk kemas gilee kan.. Mmg sgt best! Slame ni duk tgkmorg pkai tapi xberani sbbnye muke ambo ni bulat, pkai tudung gini, sah2 la lagi bulat, tapi overall okla..takla nmpk bulat gile ke hape..ngeh3..

Ok2.. Alang2 dtg awal ni study dlu yok! Gambateeeee kawan2..
Adios amigos..may Allah ease ur journey..

- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Auditorium, PPUKM

Sunday, June 10, 2012

preparation to ppd camp ^^

Assalamualaikum WBT..

Bloggie.esok ade kelas dan exammmm...jom freakout cepat +_+
exam.dah lame x exam taw..huhuhu.memandangkan esok sume objektif tapi merangkumi sume year 1&2 punye subjek, maka, malam ni aku dh prepare segala bullet, tak kisah la m16 ke bazooka ke sume aku dah siapkan =PPPP

test esok utk compare student twinning yg join UKM dgn UKM student.aku pon xtawu ape hikmah disebalik exam itu.namun, aku tetap akan melakukan dgn penuh ketenangan.hehe :D insyaALLAH.

Eh, tajuk entri kali ni kan preparation for camp PPD.this is my 3rd time.read ye 3rd time pegi camp.adoyaiiii..
so, tadi, dh bhempas pulas la kunun2nya mengemas beg beroda utk dibawa. aku ni bab packing brg mmg fail la. mummy slalu je marah. hehe, sbbnye, kalau boleh satu almari tu aku nk angkut.hahahaha =PP bkn ape, nanti kalau nk pkai xde baju cmne? =PPP tapi,kali ni sbb masuk hutan, aku xmaw bwk bnyk brg, dah limit kan siap2, buat checklist bagai. harap2 xdela bnde tertinggal.

PPD camp ni sbnrnye adelah kerjasama antara fakulti perubatan UKM dgn pihak BTN, jadinye, seolah2 kem BTN tapi ade elemen medic, ktorg kne pegi camp ni mcm kire introduction to clinical years la lebih kurang. surgeon yg penah aku aku mse posting surgery, miss dayang name dia, akan ikut same. aku suke sgt miss dayang ni. dye pon ex-UKM, and skrg dia head of consultant utk peads surgeon.sgt hebat tapi sgt low profile. insyaALLAH, one day, aku pon akan ikut jejak langkah dia. cita2 aku sgt besar. and, paling penting, aku nk sgt mak ayah aku happy and bangge dgn pencapaian aku.. bagi aku, diorg la manusia yg diciptakan oleh Allah yg sgt2 aku sayangi. So, walau ape pon terjadi, aku akan berusaha, walau it takes a lot to sacrifice. Ya Allah, sgt malas nk buat ape2 skrg. Tapi, ape yg aku buat adelah paksa diri. Kalau ikut hati kan, nk kemas baju malas, nk study malas. Tapi nak tahu rahsia utk buat kerja adalah ape? Buat. Slagi kita hanya plan, sume xkan jadi. Plan tu xpayah beria2. Sekadar mcm, ok, ape aku nk buat, list down 1,2,3. Then, start buat, bukannye plan lagi, ok, nombo satu nk buat bile la hape la. Siyes, kalau aku buat cmtu tadi, mmg xjalan la keje. Slagi xstart, slagi tu xkan ke mana.

Macam masa aku handle AMSEP Thailand dlu. Slalu meeting, aku ngn teammates plan,plan,plan. Tapi, selagi bende tu xberjalan, slagi tu bende xkan jadi. Itula masalahnye. So pesanan penaja harini adelah, do what u want to do, don't just plan and do nothing with that! ^^

Oh, btw, tadi came across sorg kwn kat FB, dia post mcm ni:-

Apabila kita sayangkan seseorang, kita doakan supaya dia akan menjadi milik kita, maksudnya kita belum cukup sayangkan dia. Sebab apa?
Sebab kalau kita betul-betul sayangkan dia, dan sudah semestinya kita doakan supaya Allah berikan yang terbaik untuk dia. Bukan pre-fix doakan dia akan menjadi milik kita. Siapa tahu, kalau dia menjadi milik kita, tak semestinya yang terbaik untuk dia.

Tetapi jika kita doakan dia dapat yang terbaik untuk diri dia, insha allah diperkenankan memang dia dapat yang terbaik. Insha allah..

Kita mesti nak tengok dia happy kan?
Baru la kita happy =')
Betul sgt2 ape yg dia ckp. Kita ni slalu je nk sellfish, xnak langsung fikir pasal dunia. Sedangkan segala di atas muka bumi ni adelah milik Allah. Kalau kita nk something, kalau kita inginkan something, berdoalah, mcm kita nk pinjam barang org, kita akan mintak izin kan? mcm tu la jugak, walau bnde tu sekecil2 alam pun, mintak izin Allah. Tambah2 kalau jadi doc, nk examine patient, bkn hanye perlu mintak izin patient, mintak izin pada Allah jugak, sbb badan patient tu pon milik Allah. begitulah selanjutnya.

ok.now it's time to prepare utk presentation study group esok.esok aku ngn paan kne bentang bab normal physio ngn physio mase pregnancy. harap2 esok smooth la ^^

may Allah easr ur journey kawan2.

Friday, June 8, 2012

kenangan

http://4.bp.blogspot.com/_UEEsnjqCDG0/TIn9dJeUjeI/AAAAAAAAA44/qOiqInlV838/s1600/me%2Bmyself.jpg 
ahaha.hye bloggie..
eh.eh.gamba raye 2 tahun lepas lah =PPPPP

aduyaiii.time flies.huhuhu.
and,rumah lame pon dh bertukar.dah renovate ^^
cepat sgt rasenye.mcm bru smlm beli baju merah ni ngn mummy..

cumanya kan,terfikir jugak
mase ni aku bru 19tahun
sekrang dah 21 tahun
betul ke? tapi knp aku mcm xmembesar je ek? =_="

aku rase, mcm xde perubahan ketara dlm mase 2 tahun ni
ade kot, mungkin aku je xperasan.
tapi,insyaALLAH..same2 la kita berubah ke arah yang lebih baik!
gambateeeee!!!!!

Thursday, June 7, 2012

Random thoughts..

" u might not be my first love, i might not be ur first love, but i promise u, u'll be my last and i'll love you till jannah, insyaAllah"

Whoever my future hubby to be.. That is what i want to tell you..
Ni sume random thought lepas bace novel selagi ade dia by aisya sofea! Mmg sgt meaningful..

Ok people..nighto..tido2..


- Posted using BlogPress from my iPad

Location:On air..

Wednesday, June 6, 2012

Baik hati..

Assalamualaikum WBT...

Susah sebenarnye nk dpt on9.. Sungguh terseksa jiwa dan raga, but tomorrow, i promise u cik bloggie.i'll update my blog with pictures of tun mahathir..aaahhh..
I'm eager to meet him tomorrow..xsabar rasenye jumpe idol dari segi kepimpinan ni..

Well bloggie. Tajuk harini adelah baik hati.
Baik hati itu perlu, kn sahaja perlu dilakukan, ia juga perlu berpada pada2..
Faham tak anak2 murid sekalian??? ;)

Kenapa aku ckp cmtu? Sbb, dlm kehidupan ni kita akan jumpe mcm2 jenis manusia.
Dan sepanjang hidup 21 tahun *ok.tuwe!* freak out kejap..
Aku boleh kate aku jmpe mcm2 jenis umat manusia xkire la bangsa ape sekalipun..
No offense ye kwn2.. Tapi, bg aku kwn yg berbangsa chinese, diorg sgt2 caring kalau kite ni kwn dia, tp dlm mase yg sme, diorg pon ade stigma dgn kita jugak.
Dari segi frenship, aku salute dgn kanak2 chinese..

Tapi, kwn2 melayu xkurang hebatnye, mereka slalu beri nasihat..slalu ade bile kita sedih.. Tapi kn, aku percaya semua tu dtg dr Allah, bila kita jage hubungan dgn Allah, automatik Allah akan jage kita dan kehidupan kita.. Sebab tu kita kne sentiasa doa dan bertawakal..

Aku ni jenis lembut hati, aku ni jenis manusia yg slalu ditindas umat2 manusia yg lain.
Org slalu mempergunakan kelemahan aku utk berkata tidak.. Akan tetapi, aku percaya ade sbb knp Allah buat jiwa aku dan personaliti aku sebegitu rupa..
Sebabnye, kalau benarlah aku ditakdirkan Allah utk menjadi seorg doc, makanye, aku ni blh dikatakan kuli d masyarakat.. Sbb u should be there whenever u r needed.. Faham risq? So, jgn merungut..haha..
Aku slalu rase mcm, aishhh..kalau la aku reti ckp xnak, kan ke bahagia..
Even bnde tu menyusahkan aku, aku sgup buat sbb nk jage hati kwn punye pasal..

Tapi as times goes by, aku dah reti blaja ckp tidak pada org.. Cume kdg2 masih rase bsalah atas tindakan sendiri.. Kdg2 aku pelik, mcm mane ade umat manusia yg xreti nk fikir perasaan org lain ehhh?? Yg suke2 hati menyusahkan org.. Tapi yela, what frens are for kan? Cume at least, kite kne jage hati dia kan..maku mmg xreti nk menyusahkan org..kalau aku menyusahkan org tu mksdnye aku thh desperate tahap garuda la tu.. Even dgn abg sendiri pon mls nk susahkan..baik gile kan??
Kalau duet habes, nk mintak kat family pon pikir due tige kali, dh tinggal sploh hengget bru tkial2 mintak..hadoiiii..susah2..

Ade la pros and cons dia kan.org yg suke menyusahkan rg ni bagos jugak, sbbnye dia jenis xtahu malu utk mintak bantuan kat org lain? Mcm aku ni, kalau kne campak dlm hutan, sgup bsusah sorg2, dh nk hbes nyawa bru nk mintak tlg agaknye..hahaha..

Tapi betul, good for those yg xmalu nk mintak tlg, sbb korg gifted with that personality, aku xblame sbb Allah ciptakan manusia tu jenis lain2.. Kalau sume mcm aku, mmg susah la kan.. Teringin gak nk jd xmalu, tapi, aku selesa je mcm ni.. Happy, as long as aku xsusahkan hidup org..

Moral of the story harini: sila jadi baik hati! Hahaha. Tapi ingat, mesti bpada2..jgn smpai menyusahkan umat Nabi Muhammad SAW yg lain.. Sekian..

Ok people, may Allah ease ur journey..adios amigos..


- Posted using BlogPress from my iPad

Location:D6101, KTDI, PPUKM

Monday, June 4, 2012

Outing on honeymoon week..

Assalamualaikum WBT...

Bloggie..hehe, penat ai harini sbb xdpt on9. Finally dpt gak on9 taw..iskkk..
Harini aku start posting public health a.k.a honeymoon posting.
Haha, hari ni aku ade kelas slame stgah jam sahaja, dan esok tiada kelas, hooooorayyyyyy!!!

Mcm langit dengan bumi dgn posting o&g tahu? Tapi xpela, org kate bsusah2 dahulu bsenang2 di hari tua..

Lepas kelas rushing ke library, org lain sebok nk bace buku, aku pulak gi pinjam novel, wahahaha..kejam kan??? Haritu pinjam 2, kalini pinjam 3..
Org kate, kita kne developed soft skill, so otak imaginasi aku berkembang dgn bace novel la kan..ngeh3..

Balik dari library, jah call ajak gi damansara.waaaa..habes la, kitorang shopping2 kat ikea ngn the curve.. Ok, kat ikea aku beli bende merepek2 tapi comelllllll banget!!! Tapi, xnak la cite psl tu kan, sbb habes melayang duet je.haha.ni lagi satu melayang duet, aku beli face mask dkt elianto.haha.gile kentang.. Mak bising, aku xjage muka mcm haritu, jadi muka mcm merah2.. So, skrg ni kne lebih strict dan jage muka dgn baik..












Haha.aku beli smpai 4 face mask, sbb target nk gune twice a week. So, insyaAllah, doa2 kan projek nk jage kulit dan kurus ni bjaye. Tadi timbang, bjaye turun 2 kg, tp tak tahu la permanent or sebab puasa kan..

Takpe2, still got time, bukan nk sgt reward pon, cuma sbb nak sgt ubah penampilan sbb bg aku bila kita syg diri kita, kita akan lebih confident sbb ape pon, kita kne syg diri kita dulu..sbb ni kan tubuh yg Allah pinjamkan kat kita.. So, kalau nk pulangkan biarlah dlm keadaan yg baik kan ;)

Ok people, penat sgt harini, lepas gi ikea tadi, aku rase mcm xsbr nk ade rumah sendiri, nk hias rumah chantek2.. Aishhh.. Cepatla keje, xsbrnye nk beli mcm2.. Nanti, kalau dh keje, nk chantekkan rumah family dgn brg2 ikea.hehe..

Alrite, may Allah ease ur journey guys.. Pray for me too.. Adios.

- Posted using BlogPress from my iPad

Location:IKEA, The Curve, Damansara

Sunday, June 3, 2012

Baby mama..

Assalamualaikum WBT..

Ni masalah org tgh excited tulis blog ye. Kalau excited smpai sehari 2 kali, kalau pemalas, stahun skali update bloggie.haha.

Blog ni aku still ingt, aku buat mase 1st yr, time reseat paper, adela cite disebalik pembikinan blog ni, so, that means aku start blog ni mase usia aku 19 kot..tahun 2010.. Ke mase 2009 ek? Haha. Xingt plak.. Tapi, ttp la mase belasan tahun, walaweyh..am i that old now?

Haish, dlu kanak2 rebina, sepupu2 aku tula, sume kecik cinonet je.skrg sume dh nk msuk skolah menangah.time flies so fast la weyh.. Mcm xpercaya je..

Aish.ok.enough of mukaddimah.ni sbnrnye nk cite, aku tgh tgk cite baby mama.filem universal studios.which bagi aku memberi msg yg sgt2 menarik.

Ok.aku xingt name watak, so aku bg nama dia cik ana. Cik ana ni blh katekan andartu la, dh 37 tahun, tapi xkahwin2. Dia slalu fail mse blind date, sbb ape? Sbb lelaki suke pmpn yg perfect, tp dia ni mcm workaholic, very2 honest and jujur, dan terbuka tntg diri dia. Jd laki, mane suke pmpn mcm tu kalau 1st jmpe dh macam2. Then dia decide utk buat IVF gune sperm donor. Tapi, end up sjadi sbb kate doc dlm cite tu, uterus dia bntuk t shaped, so, probability utk pregnant is one in a million. So finally, dia decide utk gune surrogate mommy.

Surrogate mummy dia ni, mcm psgn hubby and wife yg pelik. Diorg mcm mempergunakan pmn ni utk dptkan duit. Dia tipu pmpn ni kate dia preggy, sdgkan tak. But, mase hmpir2 nk kantoi, tgh ultrasound yg surrogate mommy ni punye la tkejut sbb dia btul2 preggy. Janin tu milik dia dgn hubby dia, bkn hasil surrogate cik ana. Jadinye, spnjg dia hamil tu, dia tumpng umah cik ana, mmg truk ah kne brainwash dgn cik ana.cik ana ni vice president dkt syarikt organic, jadi, dia mmg xbg lgsg mommy tu gune bahan chemical, mcm2 insiden yg korg boleh tgelak bile tgk. Dlm mse yg sme, mommy ni ajar cik ana utk clubbing and hve fun dgn life dia, sbb cik ana ni mmg sgt konservatif dan sgt klasik kot. Yg mommy ni pulak kaki clubbing. Tapi kan, in the end, mommy ni dapat pengajaran ape tau, dia mcm jadi seorg ibu yg sgt2 baik, dia berubah mcm 360 degree. Sbbnye, dia tpengaruh dgn cik ana.

Cik ana plak ter bercinta dgn sorg peniaga kedai air buah. And, tanpa sedar, mase mommy tu nk deliver baby, cik ana pengsan, and guess what, she's pregnant..
Eventhough its impossible, cik ana ttp pregnant. Haha. And mase tu mmg fikir yg script writer tu mmg hebat, sbb msg dia nk smpaikan mmg sgt2 bkensan.

Moral of the story. Kita tahu banyak bnde yg impossible kita nk buat, utk kita fikir, utk kita harap, tapi dgn izin dari Allah, everything can happen. Dengan izin Allah, semua bnde boleh jadi senang, org gumok boleh kurus (amin3) heheh.. Org miskin boleh jd kaya..mcm2 la.. Sbb tu, kalau kita ade lebih kat dunia ni, banyakkan memberi, sbb tgn yg memberi lebih baik dari yg menerima. The more we give the more we get. Sbb harta ni sume kepunyaan Allah, bila2 mase dia boleh tarik balik.. Sbb tu jangan kedekut.. InsyaAllah, yakinlah, yang semua bnde yg berlaku pasti ada hikmahnya..

P/s: nak menolong biarlah dengan hati yg ikhlas.insyaallah..

May Allah ease ur journey and my journey,see you next time ^^

- Posted using BlogPress from my iPad

Location:D6101, KTDI, PPUKM

Habuan berganda..

Assalamualaikum WBT...

Dah smpai KTDI after spending 1 day 1 night dekat my cousin's house in putrajaya..penuh korum, rasenye sume adik bradik ayah ade except my 2nd uncle.. Meriah dgn kanak2 juge, dan itu yg sgt seronok tu..

Worst case adelah, dgn banggenye sy telah tertinggal dompet dkt rumah..oyeahhhh..bangge x??? Tpakse lah mengharap belas dan ikhsan ibu.. Jumaat depan lepas ibu balik dr perak baru boleh amik kat melaka..
Sad story, mummy, daddy, abg tam, abg cik and kak nury akan ke sg siput meninggalkan adinda tersyg di HUKM berseorangan =_=" sedih kan.ckpla sedih...huk3..

Takpela..tapi, ade satu bnde best yg bakal berlaku..
Ibu ckp, kalau aku bjaye kurangkan berat until at least 50kg, by september, mummy will reward me with myvi by perhaps oct or november...
Wahhhh..terexcited taw aiii ;pppppp

Bayangkan myvi..yg comel itu..aish,tapi kalau viva pon ai ok je..haha..
Excited nk ade kete..tapi, xtawla daddy yg teramat protective kat anak pmpn dia yg the only ni bagi ke x nk bwk g KL..haha.in my dream.tapi xpe, i will survive..yeah yeahhhh..hehehe..

Ok.disebabkan reward yg bakal diterima cukup lumayan..aktiviti kuruskan badan peru lebih agresif..insyaAllah.. Bkn sng, tapi,yeah...gambateeee!!!!!

P/s: sometimes i wonder.kalaulah mase boleh diputar..kalau la aku boleh tune balik hidup aku, kan ke seronok..iskkkk..

Ok people, have fun. May Allah ease your journey.

- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Presint 17, Putrajaya

Friday, June 1, 2012

Girlfriend outing..

Assalamualaikum WBT..

Yeay! Memandangkan today ade 2 event, jadi kne la update 2 kali ye dak? Ngeh3..
Entry ini khas utk cik adik sy yg xcomel taoi boleh la tahn cute.hahaha.aku tawu ko bace post ni makcik...larikkkkkkkkkkkkk :pppppp

Harini, lepas kuar ngn mummy, turn hangout dgn cik farah. Tapi makcik tu pekerja yg berdedikasi sgt, pkul 5.30 ptg xsmpai umah lg, call mummy dia, adik dia si izzat yg jwb.hehe.tpakse i tinggalkan pesan je..

Pukul 6, aku pun rush la mandi sgale sbb mule2 ingt dh xjd dah.takut kanak2 tu bz.. 6.30 cmtu tcongok la aku dpn umah dia, si adib comel tu pulak aiiishhhh..malu2 kucen.hehehe.geram aiii.. Last2 sblom gerak nanges plak dia, tgelincir.hehe.comel je..

So, kami pon setelah bertelagah,hehe, decide utk ke secret cipe, sbb ade org tu smlm mengidam nk mkn SR..jap2 nk tnjuk makanan yg sgt banyak smpai aku ngn dia jd hippo..




Ni desert la kirenye..tiramisu ngn air epal hijau, tropical punch.mine was tropical punch, i thought it was ape ke, skali rase BANANA..oh myyy..time tu jugak rse nk nyani lagu bababa baba nana..mcm minions despicable me.haha..



This was mine.spageti meatball.and i won't recommend this to u, haha, the spice was just too much, rase mcm makan ubat.. And, azab tahap dunia nk hbeskan makanan tu..



This was farah.dia kan sgt2 hantu cheese.so, xmampu la den.cheese, mmg kalau makan bnyk2 lemau la jwbnye..hohoho..

And, to end up the story. We took picture together.itu pun rse sengal, sbb pnt je bek kamera, tak amik gamba, ni amek gune ipad je..huhu.. Next time kita camwhore banyak2 yee..




Nak buat muke gile jugak tadi..tapi sbb aku yg pegang kamera..xsmpt nk buat muke gile.naseb xtertutup mate mcm mse mule2.. Hahaha..




Cacat....cacat..hahaha :pppp sleeping beauty la katekan.gagagaga..

Ok people.thanks for reading.. And tomcik farah, jgn lupe ye nanti dh gaji.hehehe.. I miss u already..muahhhh.. Hehe. Take care makcik..

And you people too..may Allah ease u guys journey..

- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Secret Recipe, AEON, Melaka.

Snow white..

Assalamualaikum WBT..

...sangap sgt harini tgk snow white.hahaha, aku ingtkan cite katun, skali cite dia, xnk lg ganaz kan..huk3.. Aku ingtkan mcm cite enchanted ke, ape ke, iskkkk3 =_="
tp, xpela, yg penting, saya happy sgt2..

Pg td, teman mummy buat checkup dkt poliklinik, and she was positive for ANA, tapi RF dia negative, which might indicate she's having SLE. Huhu.. Sbbnye, haritu, doc ckp, ade protein and WBC dlm kencing.. And, mummy xde mslh ngn kidney..chck punye check, mgkin ade SLE.. Pray for her yeahh.. Kalau mummy ade, chances for me is high, sbb anak pmpn chance utk dpt 1:40, tapi anak laki 1:250..

.then, after checkup, i drove to AEON, at first tak rancang pun, tibe2 rase nk bwk mummy jln2, blanje dia ape2.. Then, kami pun melantak pizza hut, smpai 4 gelas air ktorg bantai..haha.. Habes makan, sme2 gerak jalan, then, tibe2 tertgk cite snow white,hahaha... Its like girls day out for us, thats what we called as mommyhood plus sisterhood.heheh..

Overall, for me mcm sme je dgn cite alice in wonderland dlu..tapi snow white was known as watak yg sgt lemah lembut, cute, tapi yg ni, mak aihhhhh...ganaz tahap xingt tahu..hahaha :pppp
Nk tgk muke mummy before and after makan x? Haha, siyes funny..








Ni sebelum makan kan kan..tgk after makan yeee...ngeh3..




Hahaha.ade mcm hippo kekenyangan x??? :ppppp
Sorry mummy, tpakse post, sbb comel sgt.hahahaha...




And this is how much we dranked..haha.aku ingt boleh replace air dlm set meal, rupenye xblh, azabnye hanya Allah jela tahu nkn habeskan air tu sume..huk3.. Tapi xpe, having fun is the most improtant thing!!!! Hehe..

Ok people, have fun tooo ok? May Allah bless u guys tooo...

- Posted using BlogPress from my iPad

Location:AEON, Golden Screen Cinemas, Melaka.

Thursday, May 31, 2012

Lagenda budak baik..

Assalamualaikum WBT again...

Haha.rajen pulak minaci ni updat blog kan.haha.mentang2 dh dpt ipad balik.
Haritu seminggu lebih xde ipad..rinduuuuuu.
Sebab? Abg cik bwk balik usm nk tlg jailbreak kan..ngeee..
Tapi, kalau tawu paan reti jailbreak aritu,mmg bg dia je..dh ipad kat abg cik, bru je tawu dia reti jailbreak.. Dia sgup jual dslr demi ipad3... Oh no no no =_=" kentang sgt dah tu..

Dah jailbreak ni, bru la blh update blog sbb ade blogpress..oyeahhhh..
Tapi, harini ape yg menarik adelah...
Setelah btahun2 cite lagenda budak setan, bru harini ak tgk cite tu.ok.sgt ketinggalan.hehe.

Aku mmg cmtu kot, lg prefer tgk cite yg aku penah tgk rather than cite baru,tak adventurous kan?? :ppp ak lg sgup tgk cite p ramlee yg dh bkurun tu, dr pening kpale tgk cite baru..hahaha..i am that konservatif.suke rase selesa dgn bnde yg dah biase..hehe..

Ok2.. Bg aku, cite tu sgt menyentuh la, tp kinda mcm tertekan sbb xleh nk agak ape akan jd next.. Mse tgk cite tu, ak fikir bnde luar alam tahu?? Haha,aku pk cmne la que haidar blh kawin ngn linda jasmin..hak3.. Kdg2 lawak sgt bile pk luar alam ni.. Jodoh kn.. Hehe..

Dan, harini, aku kat rumah, first time xpyh pk nk g wad,just because i am free..xsemestinya aku xperku fikir..kn?? Hehe.. So, mak ngn bapak akan menjaci mangsa seterusnya.hahaha...

Ok people, nk g pasar malam, rindu gile nk melangak laksa penang.till then..
Esok jumpe my shayang..janji nk belanja pizza,hehehe.. Harap2 xdela halangan..

May Allah ease ur journey kawan2...


- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Astro ria,IPPM.

Wednesday, May 30, 2012

I wonder..






I wonder, if i can ask doraemon to help me..lol..
Hahaha..takpela, everything happen for a reason..

Mase nk daftar kolej kat ktdi, ak kne tunggu nk dekat 2 jam, menangis sbb xdpt bilik sbb ade yg tsilap, duk luar tp dpt duk dlm..jd aku yg duk dlm xdpt bilik..

Nangis bkn sbb ape, sbb aku dh isi borg, tibe2 kunci xde, bile admin check, rupenye ade org tinggal dan xpulang kunci..sedih tahu? The only solution drg bg is duduk luar, bln 9 masuk dlm, aku mmg xnk, and, aku kate, aku prefer duk dgn chinese dr duk luar..and there u go..selepas menangis, tension sbb nisa yg dtg sme2 dgn aku dh dpt bilik..akhirnye, Allah kurniakan bilik yg terbaik buat aku..

Dapat duduk tingkat 1, btul2 dkt dgn kafe dan surau, dkt utk jlan kaki pergi wad, dkt tepi jalan, in case kalau aku nk park kete nanti..mmg bg aku sgt perfect..dan most important, aku dpt duduk dgn senior yg islam..and aku xpyh pening nk beli mesin bsh ke ape sbb sume dah ade.. Bahagia kan?

Sbb tu aku percaya Allah bg kat kita something yg kita perlu, bkn ape yg kita nak. Aku penah jd nanar, aku pernah merayu mcm2 pd org utk dptkn ape yg aku nk sgt2 tapi xdiendahkan, dan aku xdpt pon ape yg aku nak.. And now, aku sedar, Allah hanya akn bg ape yg aku perlu.jadi aku xnk merungut lg.. Dan aku xkn menyesal, sbb aku dah berusaha sehabis mungkin, sehinggakan aku jatuhkan maruah sndiri demi ape yg aku nak.. Kalau satu hari nanti jd ape2, aku xkn menyesal, sbb aku dah cuba..

Sekarang, aku happy dgn ape yg aku ade, sbb Allah bg aku ape yg perlu kan..contoh? Kwn2 semakin ramai, dan Allah mudahkan hidup aku sgt2.. Mcm td, nak balik rumah, tibe2 jah offer nak hantar pergi TBS.. Alhamdulillah..rase sgt bsyukur ade kwn yg membantu..

Dan sesuatu yg amat aku suka minggu ni ape tau..
Tadi tengah hari, aku mengidam sgt nk mkn kfc, dan aku xplan lgsg nk balik rumah harini, tibe2 suhaila ckp dia nk balik naik bus, jd, aku pun ckp, nk balik sekali.. Dan smpai kat TBS, aku dpt mkn kfc dgn sue.. Ya Allah, perasaan syukur tu xpyh ckpla.. Mcm menang loteri..hehehe.. Alhamdulillah..

Korg mungkin rase korg slalu xdpt ape yg korg nak.sbb mmg mcm tu, korg percayalah, Allah tu tahu ape yg kita perlu, Di tahu ape yg terbaik utk kita.. Serahkan je pada Allah..insyaAllah.. Cuma, jangan sesekali give up dgn dugaan.. U never know what will happen.. Failure to get something, the difficulties to get something sbnrnye adelah pemangkin utk kita dpt yg terbaik.. Ingt cite psl kolej tadi.. See, betapa susah aku nk dptkan bilik, tapi akhirnye, aku bjaye dpt, yg terbaik utk aku..mgkin bkn terbaik utk org lain..tp bg aku, aku sgt2 bersyukur.. Kalau nk fikir balik, azab tau nk dpt bilik tu, dgn mak ayah aku tunggu, bape kali tah mak aku call tanye mcm mane, btape aku menangis, tension..tapi everything berbaloi.. Alhamdulillah..

Oklah..malam ni janji ngn ayah nk urut kaki..kaki dia bgkak, ade pitting edema, haishhh.ayah ni satu pulak halnye.. Tapi xpela, insyaAllah, aku akan doakan selalu..korg doakan mak ayah aku sentiasa sihat ye..


Till then people, adios amigos.. May Allah ease ur journey too..
- Posted using BlogPress from my iPad

Location:IPPM, Melaka

Tuesday, May 29, 2012

Wonderpets..

Wuarghhhhhhh....

Apesal xstudy pon dh mengantuk ni..
Jeles la tgk org lain tgh semangat bagai..
Nk jadi mcm tu jugak..huhuhu
Esok, bertekad utk ke wad dan siapkn logbook..

Wonderpet..wonderpet kami dtg
Membantu risq yg dlm kesusahan
Kami xbesar dan kami tak kuat
Bile berkerjasama semua jadi mudah....yeaaa!!! Wonderpet :ppp

Haha.ok people..nytessssss *hugs and kisses*


- Posted using BlogPress from my iPad

Location:D6101 Kolej Tun Dr Ismail, PPUKM

2nd day of IM

Assalamualaikum WBT

Bloggieeeee......super duper excited today..
First time ni dapat dgr sendiri abnormal findings mase examine patient..
Dgr bunyi rhonchi, crepitation.. Patient ade pulmonary edema, fluid overload punye pasal..mase bace case note, tgk2 patient ade hypertension, nephrotic syndrome, and skrg dia developed edema, muka dia swell, kaki pon swell..

Yg best nye posting medicine ni, patient dh slalu admit kat spital, jadinye, diorang lg expert dr kami2 ni yg junior med student..
Mcm sorg patient ni ade unstable angina.dia hafal kot name ubat, sakit ape..
Mmg hebat lah..

Overall today, sgt2 fun hangout dgn mila ngn farhan kat ward, mgkin xla banyak, tapi ade findings yg menarik utk sy belajar..
Thankyou Allah, untuk segalanya..

Skrg ni sy on diet, tapi bkn crush diet, sy nk makan ikut aturan, dan cube utk tidak mkn nasik.. Aku perlu ade aim dan matlamat, ape yg aku nk achieve dlm kehidupan sbgai med student..

Perancangan itu sgtlah penting skrg ni, manusia boleh merancang, namun mesti slalu ckp, insyaAllah, sbb sbaik2 perancangan adelah erancangan Allah SWT.. Kita mgkin bayangkan, nk buat ini itu ini itu..
Tapi tanpa izin dr Allah. Semua tu xmgkin akan dpt dilaksanakan..

Ya Allah.saya mohon pdMu, agar kau sembuhkan lah penyakit pesakit2 yg telah aku belajar bersama mereka..berikan mereka kekuatan..
Aku yakin, bkn kehendak mereka utk sakit, namun takdir tidak menyebelahi mereka. Pakcik comel tadi pon pesan, blaja amik darah pandai2, ni tak, tgk tangan pakcik, lebam sana lebam sini, dia tunjuk tangan dia lebam sbb HO buat.. InsyaAllah, slagi tmampu, baik praktis amik darah dr skrg, takut mmg takut, tapi iringi setiap tindakan dgn bismillah..dgn selawat, mcm pakcik wad 3 ckp smlm..sgt inspiring lah masuk wad medicine nih!!

InsyaAllah. Till then people, doakan saya..
May Allah ease u guys punye journey jugak..
InsyaAllah..

An apple a day keeps a doctor away!! Remember to drink ur water as kerap as possible!!!

- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Medical ward,PPUKM

Internal medicine

Assalamualaikum WBT.. Hye bloggie.it's my 3rd week of posting.this week i'm in medicine posting. Each and every posting gives different impact on me, myself, and my life. Sarkastik x bunyi.mcm everything is about me..hahaha I'm still adapting to the new environment,despite all the problem faced by me, i'm still here, standing straight, and trying to give my best serving people.do good things to people.helping people.comforting people. During o&g, what i will face is only pregnant mommy coming, either to delver, for developing symptoms of early pregnancy or admitted for complication after delivery. So, patient changes like everyday.u see her been admitted today, the next day, she's been discharged.thats how o&g treats me. While i'm in surgical posting, what i faced is people having severe pain, complication post operative procedures, and during this period, i've been seeing people having sign &symptoms of what i've learnt in pre clinical years. I got one patient having cholangitis as a complication of cholelthiasis. She also developed some complications like acute pancreatitis and she's on treatment to avoid her liver to develop complication. So, thats how surgery treat me. Seeing patient lying down, in pain, with a lot of stuffs around. The heart monitor, etc etc. Now, when i'm in medicine, the 1st thing ever happen to me was, i'm in a middle of a dying patient. Subhanallah. The first experience..seeing the patient's family reciting yasin, helping out him reciting kalimah syahadah. Seeing those sad eyes..overflow with tears..only Allah know's how it feels. Patient having sepsis and he signed the consent to stop all the treatment.. I was there for wad orientation. And, suddenly, the patient's family rush to me and my friends, asking help from the doctor, the pulse, the heart rate was irgular. At that moment, the only thing came into my mind, is only, ya Allah, please give them strength. Please ease his journey. I couldn't bear that kind of situation, i might burst into tears. I called my mum, and she comforts me. Thanks mummy. I'm emotional,yes.i admit it. I have a very soft heart that i might burst into tears in any condition. Cengeng perhaps? Might be associated with my status as the youngest of all. But, a miracle did happen today. There's one uncle, i beleve he is one of the patient's family member. He walked toward me and some of my collegues. The thing is that, whatever he said gives a lot of impact to my day, and it gives a lot of spiritual effect on myself. I start to believe, this is what been destined for me. He gives advice. Well people, not everyone was born in a muslim family. I'm thankful that Allah gives me that opportunity. Being a doctor, my mum said, is like perantara between us and Allah. The first person to touch you when ur delivered in this world is doctor. And, the person that touch u for the last time, during post mortem will also be a doctor. Years back, when our prophet Nabi Muhammad SAW is alive, remember there's one story about how the malaikat does a surgery to wash and purify our Nabi's heart. For each step, they use Al Quran along, so that the procedures wont hurt our beloved prophet. Pakcik said to us, we are lucky, bcoz we have Allah, we have Quran. Others don't. We can do everything, but the one that heal us, the only one that may help us is Allah. We are nothing people. We have nothing. Everything belongs to Allah. He said, learn and buy islamic books for medicine, learn how to treat people. Do all the procedures with selawat and doa. Thats our perisai. Thats our m16. Pakcik also remind us, as we're going to be the first to touch the baby. Say alhamdulillah, thankyou Allah for helping me deliver this baby, talk to the baby, iqamat or even azan the baby, let the baby hears the good of Islam, let the baby lsten to kalimah Allah, the first moment they ever entered the world. Show to them, show to the non muslim that Islam is a great way, by being a muslim, show them we are great doctors. This is one way of dakwah.dakwah is not only by giving ceramah, and everything. By our good deeds. Whatever we does, that is how we deliver to theothers how Islam is all about. Ya Allah. I believe, that pakcik was sent by Him, to me to make me understand, what is my amanah. What is my responsibility to the world. When im in my mummy's womb, when im not yet here in this world, i believed that i've make a promise with Allah, i'll be a muslim doctor, a good one, and when i successfully done with my job, that is the moment i'll go back to Allah, and i'll happily report to Him what i did in my days as His khalifah in this world. People, being a medical student, being a doctor or even nurses etc etc. Whoever we are, in whatever profession we are, we have our own responsibilities. I did hesitate in what i'm doing right now, am i going to be a doctor, do i want to be a doctor.but now, i know i have the answers. I want to be a doctor!! I really3 want to be a doctor. InsyaAllah. The journey might be tough.but here i am. I'll take the responsibility, and i'll do my very best. Do pray for me people.may Allah bless everyone too. Do good to people even u'll get hurt for doing that Do it because u want to do it.sincerity is really important. I hope things going smooth after this.amin. Good day people.tomorrow hopefully is a better day for me.

Monday, May 21, 2012

alhamdulillahhhh...

dah masuk 3rd year dh..this is my 2nd week of my 3rd year medical school life <3
alhamdulillah.praise to Allah..mula2 i thought of deleting this bloggie.
but then..heyyy..why should i..

dalam proses nk delete bloggie ni, banyak sungguh la blog yg kunun2 nk dijadikan pengganti
but then, this is the only blog yang aku boleh setia.HAHAHAHA =PPP

well.this week start of dgn surgery.and i was elected as the group leader.
so far, xla stress pon,sekadar arrange time teaching dgn dr.and then sms everyone in the group
mulenya,agakla cuak2 kan.tapi, after all, i feel mcm seronok, happy!

last week O&G posting.
mcm tetttttt sikit sbb everyday i'll wake up at almost 5.30am.
6.30am tu dh siap sume and gerak ke ward
there's one day which aku kne cover case hyperemesis, aku smpai kat ward around 6.20am gitu
awal kan.gile dedicated risq =PPPP

well,setakat ni, ade jugakla yg aku dah start2 blaja..
ttg O&G, tapi, surgery ni mcm blur sikit, so ingt nk pinjam buku kat member dlu..
belajar betul2.nk buat PE cmne..
sbb surgery ni aim dia adelah by the end of posting, i should master PE utk neck,thyroid, breast, hernia, lower limb and abdomen..

kalau O&G dia lebih kpd history sbb doc nk ajar kita buat differential dx dgn provisional dx
so mcm terbalik jugaklaa...
but then, bnyk sgt nk kne cover.so mcm nk kne buat study group la kot..
harap2 everything ok la lepas ni <3

p/s: sometimes mistakes makes us become stronger
and we actually realizes that, we have a lot lot of things to be learn..

goooo...goooo surgery!!~

Tuesday, January 17, 2012

visit homie ^^

hye.2nd entry untuk hari ini =P
urmm..actually,sem 4 ni kitorang kne buat family case study where kami akan pegi rumah patient
buat follow up dgn patient
and bantu patient..in terms of management
macam rujuk dia ke mana2 pusat..
mcm my patient..kami rujuk dia ke pusat diabetes malaysia (PDM)
nk rujuk my daddy kat situ pon boleh ^^ best PDM ni..

btw,gamba kat atas ni kne crop untuk jaga confidential patient
cumanya..aku baru perasan..
aku ni serious jugak eh orangnya =PPP
punye la khusyuk aku dok sembang and tanya macam2 dkt auntie tu
haha.farhan snap pic tu xperasan =P

dan.dan.aku rasa seronok tgk dis pic..
lagi satu..aku xmalu nk sentuh patient
mule2 mase dtg rumah auntie tu..kitorang sume duduk dkt atas krusi
yg kaler merah tu..tapi,aku rasa mcm ade gap je bile sembang cmtu
so,aku pon turun..duduk betul2 dekat dgn auntie
mcm nk build rappor la kan..
bru la patient rasa mcm open nk cite mcm2 dgn kita..
lepas tu member2 aku yg lain pon join skaki..HEHE :D

and.disebabkan kita sentuh dia..kita tunjuk yg kita care pasal dia
baru aku nampak auntie tu mcm lg banyak ckp
sesi pon xbrape nk formal
boleh gurau2.
gelak2 ^^ mcm2 cite keluar kot..HEHE :D

seeee...auntie tu hepi sebenarnye..tapi xleh la nk tunjuk
hehe.tapi mcm..blh jadi doc yang baik kan mcm ni? ^^ amin3

p/s: touch.because from touch u'll feel the love.
tapi yg berchenta and haram touch tu jangan nk gatal2 la touching ye =PPP

teardrops on my bloggie :P

 
assalamualaikum...tok3 ^^ ok.tajuk entry sedih..tapi input mungkin xberapa kot.HEHE
urmm..pernah x ade sesape yg xpernah menanges?
mesti xpernah kan.
terutamanya manusia yg nama risq ni =PPP
kememeh betul budak sorg ni..tak tau la cmne boleh dapat masok jd medical student =PP

certain time..bila aku sendirian..fikir pasal diri sendiri.
aku nanges mengenangkan btape ruginya aku xblaja sungguh2..
knp aku xletakkan aim tinggi2 dulu :(
tapi,past is past..no longer important!

entry ni aku nk share ape yg aku blaja tentang this special senses of our body
eyes.tanpa mata.kita xmungkin dapat lihat indahnya ciptaan Allah
mungkin kita takkan tahu
bahawa duni ni penuh dgn warna-warni yang sangat chantek
tanpa mata..kita takkan nampak ibu yg melahirkan kita
ayah yg amat sygkan kita
dan kawan2 yg selalu ada untuk kita...

kata pujangga."dari mata turun ke hati"
betullah kan.kalau xde la istilah "love at 1st sight"
xdela org main ngorat2 ni kan =PP
tapi,mata ni sebenarnya menyimpan berbagai2 perkara..

orang cakap mata tak mungkin menipu
dari mata boleh terpancar sinar kasih sayang
dari mata boleh terpancar kemarahan dan kebencian
tak perlu kata-kata..cukup dgn pandangan mata...segalanya mampu tersingkap ^^

dan..mata jugalah yang dapat melahirkan kesedihan..
tangisan.air mata yg cukup sinonim dgn wanita..
semuanya dihasilkan dari mata.
korang tahu x,sebenarnya air mata mengalir kan ade 3 jenis

kalau mengalir betul2 kat tepi mata..meaning dari ekor mata : tangisan yg sedih amat
kalau mengalir kat tengah2 mata..jatuh titik demi titik: tangisan menipu =PP
kalau mengalir kne dekat hidung..itu tangisan gembira..

so,untuk org2 yg selalu menangis.atau people yg nak tahu either person tu nanges dgn ikhlas ke tak
tgk air mata mengalir kat mana ^^
i've done the experiment before.HEHE :PP
i just want to share gamba kat bawah ni dgn korang ^^
nampak tak perkataan lacrimal gland kat atas ni?
itula kelenjar??? betul ke ejaan ni? yang penting itu kilang menghasilkan air mata kita
dan.air mata tu akan wash through mata kita and pergi ke lacrimal sac yg betul2 kat atas hidung kita
jadi kalau yg betul2 sedih tu,air mata straight away jatuh dari lacrimal gland tu
xsempat2 nk pergi lacrimal sac..
sbb tu dia menangis dari ekor mata ^^

dan perasan tak ade nasolacrimal duct tu?
naso merujuk kepada hidung
lacrimal tu air mata la kan
jadinye..mcm ade hubungan antara air mata dan juga hidung
sbb tu org yang menangis gila punya teruk..air hidung akan mengalir
tu bkn air hidung taw..tapi disebabkan oleh air mata yang terlalu excessive
sampaikan air mata tu melimpah masuk hidung

dan.kalau korang perasan.org lelaki yg xsuke nanges
atau pmpn yg suke tahan perasaan.walau sedih cmne pon dia xnak nanges
dia akan mcm tarik2 hidung mcm ade hingus..
tapi sebenarnya ape yg berlaku adalah..air mata tak boleh dirembeskan
tapi production dia banyak..jadi..dia akan bkumpul dkt duct yg hubungkan lacrimal dan hidung
jadi air mata tu nk mengalir kat hidung
sbb tu org tu mcm rase ade air2 kat hidung dia.

tapi,for your information la kan
baby2 yg bru lahir..dia takde lubang lagi yg menghubungkan hidung dan air mata
sbb masih belum terbukak.
sebab tu baby banyak taik mata.
HEHEHE :D

p/s: puzzle susah kan nk selesaikan? =)))