Saturday, October 23, 2010

action potential.


slamat pagi mesia!~ salam penoh kasih syg dari tuan bloggie =P
HEHE.dah lme sbnrnye nk post mende ni.tapi dye dok dlm draft lame sgt
sbb tuan bloggie tgh pening2 ^_^

exam hari isnin ni.pastu campo tolak campo tolak
ade sebulan cmtu nk final dah ^_^
hurm.xboleh maen2 lagi cik kak,faham x? ^_^

well.mari kita kaji tntg gamba di atas.
buat kwn2 yg sealiran,mesti korg tawu tu diagram ape kn.
gamba pling comel.tntg action potential.
action potential ni diperlukan utk mengaktifkan neuron2.
pergerakan kita,setiap apa yg kita buat
sume ade kaetan dgn action potential.

well,kita ade 2 type of membrane potential.
graded potential dan action potential.
graded potential ni diransang oleh weak stimulus je
nak bezakan action dgn graded senang je,yang mane melepasi treshold level.
itu adelah action potential.
kalau xlepas treshold.blom action potential lagi lah tu kan.

teori action potential ini same je mcm teori bercinta ^_^
knp kan? sbb dye ade 4 fasa.
depolarization.repolarization.hyperpolarization.resting potential.
mari kita lihat knp ^_^

depolarization:
fasa ni,sume Na+ channel terbukak.oleh sbb itu,blakunya ransangan
Na+ ion akan influx.maksudnya,dye masok dlm cell membrane.
jadi cell membrane kite menjadi semakin positive.
kalau hati tu,kire kite cakap macam makin bahagia la kan ^_^

asalnya,dia bermula sbg resting potential.
dlm bercinta,fasa ni namenye fasa berkenalan.
mule2 kite bkn ade hati pon kat mamat/minah tu.
disebabkan strong simulus yang hadir,hati kita bagai tertarik sangat
dan bila kasih bsambut tu,mak aih,indahnya dunia kan kan.
fasa ni la nk tgk si teruna belikan mcm2 utk si dara.
keluar dating manjang.kalau xdpt seketul teddybear ke.
paling kurang pon,mesti ade keychain sebuah.EHEHE ^_^
xpcaye? cube tanye mane2 org yg penah ade hubungan.
fasa depolarization ni kita panggil fasa i will do anything for you.

repolarization:
sebelum masok fasa ni,kita nampak ade peak kan.
masa tgh peak tu,sume Na+ channel dah tutup.pastu bukak pulak K+ channel
K+ channel ni efflux.iaitu pergerakan keluar ion dari cell membrane.
oleh itu,cell membrane kite menjadi semakin kurang positive
dan akhirnye mencapai tahap negative.

dalam bercinta,fasa ni kita namakan fasa storming.
HAH.fasa ni slalunye 6 bulan ke atas selepas sesebuah hubungan la kn
mase ni blh nmpkla tibe2,yg rajen call tibe2 senyap je.
msg pon ala aci nk xnak je balas.HEHE ^_^
kalau dlu dating 20 kali sebulan,skrg kuar dating 2 bulan skali je.
ngeeee ^_^
mase ni,adalah fasa paling penting kalau sesebuah pasangan tu nk kekal
mase ni buruk baik pasangan tu bakal terkeluar
sume yg dlu2 simpan bwh bantal,sume kuar tayang kat dpn pintu rumah
HAHA.gile melampau x statement tuh? =P
kefahaman.toleransi.bertolak ansur.sume sgt penting.
dr.chua ckp,sebelum kawen baek u all ade fasa storming ni
kalau x,maybe things happen after marriage tu uncontrollable.
dari sini la kita btol2 knl psgn kita.
kalau org yg bercinta xsmpai 6bulan,pastu ckp dye kenal psgn dye in and out
itu sangat tipu! even kawen bpuluh2 tawun pon
belom tentu kite betul2 kenal dye.

hyperpolarization:
fasa ni berlaku sbb,K+ channel ni dye lambat tertutup.sbb gate dye ade satu je.
kalau Na+ channel td dye tutup je,sume tros tertutup.
sbb? sbb dye ade 2 jenis gate.
jadi,bila K+ channel ni lambat tutup,maka pergerakan keluar ion ni
mungkin melebihi dari yg sepatutnya.dan menjadikan cell jadi terlalu negative.

ni namenye fasa gadoh tahap xingat.
HAHA.ni kire berikutan dari fasa storming la kn.fasa bertelagah.
kalau pasangan tu xmanage betul2 diorang punye relationship.
it might happen this way.mungkin yang mana xtahan cabaran.
adela sesi break-up.sesi mengamuk.sesi air mata.
tapi sesi air-mata tu macam normal la kan.EHEHE ^_^

fasa terakhir: resting potential.
HAA.fasa ni,sume kembali ke normal seperti mane zaman dahulu kala.
di mana,cell yang negatif dibantu oleh satu lagi proses.
Na+-K+ pump yang mena membantu menstabilkan cell.
menstabilkan ion2 di dalam badan kita.

kira mcm kalau tgh berchenta tu.fasa ni,org panggil
fasa recovery.
kalau pasangan tu bjaye mengharungi fasa2 di atas.
kalau masing2 berusaha.bersabar.dan bertoleransi.
insyaAllah.mungkin boleh smpai ke tahap ini.
semua pon kembali ke keadaan asal.xde gadow2 sgt.xde air mata sgt
nk kata zaman heartless tu xdela kan.ngee ^_^
tapi,xmustahil jugak kalau ade pasangan2 yg terhenti kat fasa repolarization
sbb mungkin ada yg xkuat menghadapi cabaran berpasangan

well.kawan2 yg dikasihi sekalian.
perlu diingat.bukan masa berchenta je.masa da kawen pon
there might be something happen.something occur.
mane ade hubungan yg xde ups and down.
mane ade org yg xpenah ade masalah.
cumanya,sekuat mana anda.dan serasional mana anda mengatasi masalah anda.
kalau kita matang.kita akan hadapi cabaran dgn baek.
well,xsemestinya org yg berperangai mcm budak2
tak reti jadi budak matured eh @_@ HAHA.

dan.setelah itu..tamatlah kesah physiology+berchenta kita
and.korg perlu tawu jugak.action potential ni bkn blaku skali je taw
kalau ade je stimulus.strong stimulus.which cukup kuat utk melebihi treshold.
action potential akan terjadi lagi.
even,masa fasa lepas 2/3 repolarization,AP ni blh jadi lagi.
walaupun xsmpai ke tahap hyperpolarization lagi.
dye dah tros jadi depolarization balek.kan ke seronok mcm tu ^_^

jadi.kesimpulannya.jgn give up kalau ade masalah.
hadapi dgn tenang.pandang dgn mata hati.bkn mata kasar semata.
berchenta ni bkn sng.ia melibatkan physical,emosi.dan bnyk bnde.
kalau anda syg pasangan anda.hargai apa yg mereka buat
dan semaikan cinta dan perasaan anda terhadap mereka.
kalaupun ada anasir luar kdg2 dtg mengetuk pintu kebahagiaan korg
ckp je "bye2! saye nk bahagia.jgn kacau ye"

p/s: ikhlas tu mungkin xdpt dilihat dgn mata kasar.
tapi ia dpt dirasai dengan hati.
cinta bkn sekadar ungkapan yg lahir dari bibir.
tapi cinta itu,perasaan yg dirasai oleh hati.
tanpa ungkapan pon,kita mampu rasai apa itu yg dinamakan CINTA ^_^

4 comments:

YCL said...

hahaa..nice one la..tq la bg aku revision free yg best!~ ;)

kaynabintizainal said...

bahahahaa. aku mseh igt subjek ni mase sem3 dlu weii..

gile smngt nk hafal. dpt lecturer yg grang plak. huhu nseb aku mnat wei :P

Chekofuad said...

Klau dlm business kn, after depolarization should have extension strategies so that repolarisation xkn berlaku..
hehe..
so, try find ur extension strategies...

^risq_munirah^ said...

asma: ahaha.acila,at least ingt sket2 kn.aku nk exam physio dah ni.HEHEHE ^_^

kenah: wuuu.aku lecturer sempoi.nasebla.kalau x jgn hrp nk hafal.HAHAHAHA.tp teori ni agak logik kan kan ^_^

fuad: HEHE.tgh findout ape itu extension strategies la ni.insyaAllah.ade rezeki.blh la apply kan kan =P try la carik jugak.HAHAHAHA.