Thursday, August 26, 2010

amaran..pon! pon!

sikit punye besar aku letak papan tanda D.A.N.G.E.R ni
hahaha =P
bak kate aku dlm post sebelum ni la kan.
knp manusia ni suke sgt amek risiko utk masok dlm kwsn danger
sdgkan dye da nmpk tanda DANGER tu besar gedabak
dpn mate dye sendiri.
(korg bygla papan danger ni ade lampu lip lap2 mcm lampu raye tu eh )

mak aku plak balas.sbb manusia suke adventure.
tapi pada aku.manusia tu sendiri blh pilih sme ade nk masok ke tak
kalau kite dah tawu.ade bahaya menimpa kat dpn
knp mesti kita masok kn ^_^

kalau dlm dunia medic.atau mane2 dunia pon
org slalu tekankan.
"prevention is better than cure"
betul x? jadi.ONCE u dah nmpk simbol tengkorak.
atau hazardous symbol mcm kat atas ni
sile jgn gatal2 utk masok dlm kwsn tersebut.BAHAYA! =_="

blaja pasal prevention.ade 3 steps kan
primary.secondary dgn tertiary.
mungkin apabila bahaya dtg.primary prevention takes place.
otak ckp.jangan! jgn carik maut. jgn carik nahas.
tapi,hati ckp,eh,bahaya ke ni? mcm xbahaya je.
bile dah mule ragu2 akan status bahaya tersebut.
maka.bahaya tu dah pass through dah pon.

kne ade backup plan.
yg penting.bile dah smpai tertiary prevention tu.make sure
askar2 korg sume kuat utk melawan segala bahaya.
by hook or by crook
biar putih tulang femur kat kaki,jangan putih mate smpai bute..
hahaha..mcm nk g beperang je gaye =P

pada aku.kalau kita tahu diri kita lemah.
pastikan bala tentera yg kita hire mesti kuat.
kita tahu dalaman diri kita xkuat.jadi.rasional mesti tinggi
jgn amek step yg korg rase korg xmampu buat
sbb diri kita masing2 ade limit yg tersendiri.

"don't trouble trouble if u don't want trouble to trouble u"
jadi.aku amek langkah berdiam diri.
sbb silent lebih baek dr berkata2.mungkin itu yg terbaek
agar korg blh hidup dlm keadaan yg tenang.aman.dan sentosa.
hehehe..

p/s: esok kelas pkol 8,tapi bdk sekor ni xreti nk tido2
hahaha.aish! cepok dahi bru tawu =P

2 comments:

AMIR KOMENG said...

yes...preventive maintenance......

^risq_munirah^ said...

hehehe.
bahase engineering eh encyk amir?^_^