Tuesday, August 24, 2010

group dynamic.

yesterday adelah 1st session for my SGD
yeah.kinda satisfied dgn pemilihan fasilitator utk PPD strand kali ni
slalu dpt faci yg suke membace nota.
and at 1st,aku da mule tbayang2 bace nota.pastu ngantuk.
then,balek bilik.hahahaha =P

but then,it's totally different from what i've expected ^_^
dr.chua from physio yg jd faci kitorang
dye sgt COOL..JOVIAL..BAEK sgt3..
tp suke psycho org jugak doc tu..hehehe

nota yg panjang bjela tu xyah dibace ^_^
dye simplified+mintak opinion kitorang lagi..sgt BEST
buat aktiviti pun xla bosan gile mcm dlu..ngeee..

and.tajuk SGD smlm adelah group dynamic
doc bg explanation yg sgt menarik..smpai rase blh relate dgn mcm2
jadi,rase nk cerite kat korg2 sume ^_^ hehe..
there are 4 stages of development of a group
forming.storming.norming.performing.

.forming.
forming ni adelah mase group itu baru tebentuk.org kate sesi bkenal2 la juge.mase bru2 ice breaking.ala,mase korg dpt group baru sume org kn mcm malu2 lagi.group tu akan senyap unless ade org yg brani bsuara.aku antara yg suke dok dendiam la.hahaha =P

.storming.
ni mase tanduk2 mule keluar.mase ni la,ade xpuas hati dgn bnde ni la.bnde tu la.mase ni ade org yg ngelat buat keje,ade org suke mngarah..mcm2 fi'il lagi la..

.norming.
ini plak stage di mana semua org back to their own senses.mule fikir baik buruk setiap tindakan drg..and,mule memikirkan utk menjadikan group itu lebih efektif.mule memikirkan,bgaimana nk bekerjasama dgn baek.

.performing.
the last stage,di mana kita dpt menikmati hasil kerjasama semua pihak.kalau kerjasama dan ikatan dlm group tu erat,maka,insyaAllah,hasil kerjasama itu sgt3 BERMAKNA buat everyone in the group. betul x? kepuasan dlm membuat kerja tu bkn apabila korg mng competition sgt pon,tapi bile usaha korg tu,dpt hasilkan sesuatu yg menarik.dan sgt sempurna.mcm org bkerja,bkn title pekerja cemerlang yg melambangkan kepuasan,tapi,kepuasan menyiapkan kerja tu lebih penting.sbb kalau dpt anugerah,tapi kerja xjalan,mesti korg xrase penat lelah korg berbaloi.mcm mkn gaji buta kn ^_^

and.bdasarkan stages2 di atas.mari kita aplikasikan dlm kehidupan
sbg seorang partner.isteri.suami.ataupun kekasih.

mule2.mase zman bkenalan,pijak semut pon xmati kn ;)
setiap pemintaan mesti nk buat.khas utk si dia
kalau blh,nak bg mcm2 dgn pasangan masing2
balek kerja,beli bunga,beli cekelat.beli nasik bungkus 
(oopsss..terlebih sudah..hahahaha..ni utk suami mithali xnk bg isteri msk ye =P)
mase ni org kate,zaman bunge2 la.
bdasarkan pengalaman org,3bulan ptame bkahwin tu mmg forming stage
kalau kapel,slalunye dlm 6bulan atau plg teruk tu 3 bulan.
ni xbrape nk sure.sbb tgk niat masing2 laa..
sbb ade je kwn tu,setiap 3 bulan tkr partner =_="
xtaw nk ckp ape la kn..

then,we come to the next stage.storming
haa.mase nila segala helah,segala yg tsimpan di bwh selimut,bantal,kain
sume tselak..sume ternampak.
jelas terpampang di hadapan mate.
storming ni blh kate stage kritikal.sbb ni la proses bergadow
dr chua ckp ape taw.
"when we fight with our wife,our love become much more stronger"
and.i think it's true.sbb ape taw.
bile kita pernah bergadow,kita tahu baek buruk dia.
how does he/she act,dgn scra tidak hipokritnya.
mane ade org marah,kontrol macho.kontrol cun =P

tapi..ayat dye yg paling xleh terima tapi mmg 100% true.
"once u know ur partner kn.slalu gadow.there's 1 stage bile dye gune satu ayat tu,and u blh smbg ape yg dye nk ckp lepas tu"
HAHAHA.ni mcm lebih sesuai utk pmpn
sbb pd aku.pmpn is very predictable.haha.ayat gune same je =P
siyesly,kuatnya bond antara korg tu smpai,ape dlm fikiran dye krg blh tawu
sbb pernah skali tu kn,ayah drop kn me+mummy kat kedai jahit
pastu dye gerak balek maktab
both of us mase tu xbwk handphone.mine's batery dah kong
to be suprised la kn.w/out telling our daddy yg kami nk g shopping kat 1 shop ni
dye blh carik me+mummy kat situ.
sbb ape taw,ayah cakap kn.
"bpk knl mak kamu tu,kalau dah suke 1 tmpt tu,situ je dye pegi.xde tmpt lain.sng je nk carik kalau hilang :P"
so predictable kn my mummy.ahahaha =P
and it shows..how amazing love is..

and.bile dah storming.jadi norming plak.
when people back to their own senses.fikir scara rasional.
kdg2,hanya kerana nafsu.kerana hasutan syaitan.
hubungan suami isteri blh terpisah..
sbb tu,doa itu mesti sentiasa ada..utk psgn kita,agar kita terselamat
dr segalan anasir luar..
keep on cherish ur life..every relationship need a refresh button
it's like u spray ur perfume every morning before going to class.
u have to keep on membaja+menyiram pokok relationship anda
and u'll perform well in ur relationship ^_^
ngeee...insyaAllah..

"partner yg pernah bergaduh before marriage,lebih memahami partner drg once they get married,because they used to it..and they'll cope with it well..sbb,if the love is strong,u'll know what's ur partner's emotion,what's their feeling"
Dr.Chua Kien Hui

p/s: maaf entry panjang sket.haahahaha.bnyk plak bebel2 today =P
and.knp manusia suka ambil risiko w'pun dia tahu dia dlm danger
kalau masok dlm kwsn tu??
knp manusia ni degil ek?
tepuk dada tanya hati..because only ur heart knows ^_^

2 comments:

khatizah said...

manusia suka adventure sayang...kekadang without fikir risikonya,,kalau tgh excited tuhhh...

^risq_munirah^ said...

HAHA.btol3..
tapi mmg manusia ni mcm tu kn..
dah tahu bahaya tapi still..masih lagi nk pegi w'pun pkataan DANGER tu punye besar dpn mate.

cume ape dia blh buat.doa supaya danger tu xterlalu bahaya utk dia,dan xsmpai mengancam nyawa dia or buatkan dye tersungkur ^_^