Monday, August 2, 2010

assertiveness or aggressiveness??


huhu! harini,sgt3 BEST! sbb MES batal..so,just have 1 lecture from 8-9am
heaven x? ^_^
what a TOUGH day,bile,org yg tgh beremosi gembira
diganggu dgn panggilan yg menyesakkan jiwa.
but still.i dunno whether i'm acting assertively,or aggresively @_@
(passive mmg sure sure x la kan =P)

dlm 4 something,tgh bru nk mkn lunch..tetibe ade sorg hamba ni call.
hello,this is risq atiqah ye,my name is ****
saye ade bg u msg,i nk mintak tukar shift pesta konvo dgn u
i punye shift on sunday night.

ok! aku dah balas msg tu rasenye,clear aku ckp,aku ade program
hari ahad tu,prof.shahrir buat burfday party
aku rase,,aku mmg WAJIB pegi,sbb aritu,mase interaksi xdtg
kne make up dgn kakak2 buddy..
aku rase terang lagi bersuluh ayat yg aku gune,lembut2 lagi ckp.

eh,u blh x,ckp dgn prof.u ade emergency,u xdpt dtg program tu
i was like?? heh! apesal aku kne tibe2 buat alasan kn
since,assertive skill aku wujud lagi,aku ckpla.
aku da ckp ngn prof nk dtg.lgpun ni mcm celebration ngn buddy2+student
aku xnkla asyik2 xdtg,xacila kn..then..

erm,u blh mintak prof tu postponed tarikh program tu tak
i btol2 nk tukar date,i nak jage on wednesday..
hello miss! apesal plak disebabkan aku,nk postponed2 tarikh
haish! mase tu,tahap ke'angry'an telah smpai ke thp 4..
dahla tgh lapar tym tu,mknan xsmpt berusik bdk tu call.mmg la @_@
aku pon xfaham apesal dye xleh fikir baek2.
aku tanye la knp dye xleh g kn.ape reason dye.knp mesti aku?
bnyk lagi manusia yg jage shift,then why have to choose me?

i need to go to church.hari lain i ade kelas.
i dah tnye sume org dlm list,tapi sume xboleh
u je yg tinggal..

haish! again la! mak ckp,org christian,g church pagi2 ok,shift dye mlm =_="
then,tnye la dye year bape,year 1! ohh.lagi la..
hari rabu+jumaat,sepanjang hari tu free,mmg sure2 xde kelas lgsg2
unless alasan2 tu dicipta sbb dye nk balek rumah.

mungkin a bit aggresive la ape aku buat.tapi,aku rase,aku perlu BERTEGAS.
kalau dye ckp lembut2,mgkin la hati ni cair sket kn
ni dahla tone nk buat aku marah.ayat2 dye jgn ckpla.
huhu.kalau abg tam la kne,surely budak tu kne sembur dah.
nasebla aku xsound direct.sabar2! ^_^

i have to say NO! i have to attend the program with my buddy.
we have gathering on that day.and i didn't see what's the problem
knp xpilih hari lain.ramai org yg jage shift.there's a lot.
really sorry.but i have to say NO!
(tym ni,adela rase mcm nk marah.tone naek keras sket.haha =P)

ohh,i xtnye lagi 3rd yr n 4th yr.
tapi,u blh tlg i x,please i btol2 nk mintak tukar..

i'll try la.tapi,seriously,i can't.ok.

tgk2! mule2 dye ckp,dye da call sume yg dlm list btugas hari rabu
tibe2 ckp bru call 2nd year+1st year..haaaa @_@
huuu.tapi mmgla kanak2 tu telah menaekkan BP aku ketahap super hypertension
haha..aku BENGANG sgt,knp aku yg kne cipta alasan bagai2
tapi yela kn.aku rase,kdg2 dlm hidup ni kne jd aggresive sket
kalau x,org akan sentiasa amek kesempatan.kita kne letak priority.
ape lg pntg.sape lg pntg.tapi,kne deal btol2 dgn diri sndiri la..
yg pnting! ape pon,fikir sblom buat tindakan..
kalau tgh marah,jgn tros sembur org,sbb,ape yg kita nk semburkan mase tgh mrh tu
mcm mase tgh UNCONCIOUS.
kalau nk ckp dgn org tntg sesuatu yg amat2 kita bengang,
biar reda dlu.take a deep breathe.bile dah back to normal.
baru ckp.kalau x,mgkin ape kita ckp makan diri kita balek.
btol x?? ^_^

p/s: sape2 yg duty rabu ni jage gerai klinikal kat pesta konvo
yg rase2 nk tkr shift ahad mlm,btawu aku ehh ^_^

12 comments:

ezatlex said...

waa.. risq.. nie post ko yg aku bace dgn serius sakali.. heheh

btw.. org mcmnie aku nasihatkn kt die.. 'baek u xpayah join gerai klinikal klu xsanggup korbankn mase!!"

xpn.. i'm sorry i'm nt interested in ur offer.. tq

asseritve skill hurm.. aku pernah try.. tp klu berckp dgn mangkuk.. mmg mangkukla jwabnye.. hehehe

xpexpe.. inie sume satu ujian n pengalaman.. risq senyum2x soKMooo..

^risq_munirah^ said...

haha.tu kire nasebla blh kontrol lagi temper.haha,bygkan pewot lapar,org buat hal =_="

tapi,mmg kn,kdg2 jmpe org cmni..pening jugak..at least kalau dye ckp leklok,kita pon leh ckp leklok kn.ngee.

hehe.ko gi gak eh pesta konvo?^_^

farah said...

hah, kalau aku laaaaa. =="

setuju part last. huhuuuuuu.

Chekofuad said...

Chill ye kak... jgn mrh2.. nnti kene jual.. hehe

^risq_munirah^ said...

farah: yuppies2..ngeee ^_^ really the true one larh :P

ad: haha.ingt ni cite 3 abdul ke?=P
xpe kne jual,janji kne beli dgn harge sejuta la..wawawa ^_^ ngee.

farah said...

betul3. eh, once again, check ym please. hehe. xD

ezatlex said...

maap laa.. saye xpi pesta konvo.. heeh menyepi jap.. cuti mid-sem..
hehe

^risq_munirah^ said...

farah: yuppies.ngeee.

ezat: lorh.anak manje =P ahaha.bestnye korg pose kat umah.jeles2 :|

ezatlex said...

masakan ibu paling best..!!! ^0^

^risq_munirah^ said...

haha.of coz. tapi risq masak agy best la.wahahahaha :P

ezatlex said...

eh.. risq boleh memasak ker?? waaa terujanye saye. hhe

^risq_munirah^ said...

haha.jgn pandang sblah mate.tettt =P
ngeee.mestila teror.kan ank mak.lalalala. haha

dgr cite org tu pon pndai masak eh?^_^