Saturday, July 31, 2010

dr.BOY vs. dr.GURL

mungkin aku xbkesempatan utk bjumpa dgn bnyk dr.pmpn
tapi,aish! i really had a BAD impression on her
hari ni bwk kete gi klinik.bwk mummy,sbb dia nk test darah
and.so,i decided to be with my mummy inside.
sbb,somehow,maybe i can learn something kan.

but,suprisingly,Allah nk tunjuk kat aku,scenario doc skrg.
mgkin aku xlayak nk ckp,sbb aku xtaw keadaan mcm mane.
aku pon xtawu ape dr tu alami..but 4 me,seorg pelajar yg msh belajar
aku rase aku xlah sebodoh mane utk differentiate which is good which is bad.

1st.aku+mak masok.
NO greetings at all.at least ckpla,ni puan khatizah kn..just to make sure ke.
aku blaja history taking ok! greet ur patient,bile dye masok.
make the patient at EASE.
tu okla lagi.mak komplain la ape yg dye saket kat dr tu.
FINE! kalau ye pon xsignificant ke hape ke.at least show ur RESPECT la.
aku yakin,maybe she's a good teoritical doctor.tapi,patient tu HUMAN.
entahla.mak aku bg history,dia blh XPANDANG! EYE CONTACT xde.
pastu,LANGSUNG..note ye LANGSUNG xde respon pd ape mak ak aku ckp
aku tahan geram dlm tu.aku rase mcm mak aku bahan boneka bcakap je dlm bilik tu
HELLO! ur working.PRIVATE lagi.kalau GOVERNMENT okla,patient ramai
tapi,aku penah je g GOVERNMENT,doc dye lagi lembut

the WORST part,mase nak amek darah dr mak.
my mummy used to takut dgn INJECTION.aku yg dok jauh pon blh nmpk muke mak aku bkerut
no EMPATHY! aku da jmpe bnyk doc.
mesti ckp,jgn takut makcik,sikit je nih..
SENTUHAN dr. kat tgn tu pon blh redakan kegelisahan.
tapi dia.komen salur drh kecik ye.nurse! amek jarum kecik.
itu aje ok! aduh..please dr! is that all what can u say?
kehadiran aku dlm tu mmg surela diIGNORE totally kn.
mak aku yg patient pon kne cmtu.apetah lagi aku yg meneman.
takpela.mungkin satu pengajaran buat aku juga 4 my future.

at the same clinic,aku slalu jumpe dr.laki sorg ni
PERAMAH sgt! w'pun bnde yg bncg dgn dia personal,aku rase,xtakut
xsegan,even dye LELAKI! pcakapan dye pon blh buat aku hlg sakit
itula MAGIC nye seorg doctor.
even,mase ayah teman masok skali.dye greet ayah.siap bsembang
w'pun patient kat luar bnyk.w'pun just 10minit.aku rase BEST sgt!
ni,w'pun 5minit++, aku rase mcm btahun! 

soo.adekah dr.pmpn ni suke EMOSI2? why dlm bnyk2 dr yg aku jumpe
dr.laki je bnyk.and drg xpenah FAIL utk IMPRESS kan aku.
aku xleh ckp bnyk.aku xrase lagi.
tapi,walau mcm mane penat kn.aku rase dr.dah choose path utk jd dr.
EMPATHY! RESPECT! CARE! APPROACHABLE!
nilai2 yg perlu ade.
and.now,aku sebenarnye xHERAN langsung knp mak+ayah xnk jumpe dr.
kalau mcm tu attitude dr.aku yg sihat pon blh tmbh saket
SAKET HATI! aish! 
geram sgt smpai kuar klinik,aku tros cari ayah.
nangis..haha.tahan GERAM kot. @_@

dear friends.dear future doctors.
scenario yg aku nmpk dlm bdg perubatan skrg mcm xsehat.jadi salah siapa?
aku sbg patient xrase dihargai.jadi knp aku perlu cari dr.
kalau drg cume boleh bg ubat? baek aku pegi FARMASI weyh.
sooo.we NEED to CHANGE the scenario..
aku skrg akn cube blaja utk ALERT dgn org sekeliling aku
tapi,kalau aku ade salah.please! tegurla aku.
sbb ni sume utk kebaikan semua org.kebaikan kita b'sama.

p/s:ohh! ampun sbb entry ni sgt EMO! hahaha =P
GERAM tahap king-kong dah ^_^
takpe2..mari tarik nafas...hembus! hoyehhh!~

23 comments:

AMIR KOMENG said...

Setengahhhh doc memang cenggitu...tapi yang baik2 tu banyak lagi...yang tak mesra alam ni sikit2 jer...kalau tak,tak jadi le doktor...
Esok...jadi doc..jadi la doc elok2..kerja doc ni mengubati..bukan menyakiti...
Tapi dulu masa operation..ada doc tu..buat gwa sakit..

^risq_munirah^ said...

hehe.btol2!
tapi yg mesra alam kebanyakannya dr.laki.
sgt baek! xtaw nape jrg jumpe dr.pmpn yg ok..aish! hehe..

will do one day! thankyou mr.amir 4 d advice.. ^_^
operation ape tu???
err.operation bkn mmg saket ke.hehehe

Chekofuad said...

Haha.. lbh krg macam post ad jek.. sape tiru idea sape nih?? tapi situasi berbeza la.. nice post nway!

^risq_munirah^ said...

hehe.tettt =P
yuppies2..dah bace.get well soon ^_^

err.sy post dlu.so kire awk tiru la kn =P lalalala..
thanks!~

farah said...

nk setuju boleh tak? xD

anddddddddddd.....by any means would u tell which clinic is that? nanti aku nak pgi buat inspection. lol :p

ezatlex said...

risq.. aku tumpang simpati atas ape yg telah berlaku.. tp.. bersabarlah..

maybe inie hanye la satu petunjuk utk kite same2x belajar..dr kesilapan..

aku pn sangat geram bile aku tnye dr. n xde respon.. huu pastu aku akn mule tengok semacm.. pastu dr. pelik sbb bp aku tetibe naik..

pastu brula die nk suruh aku tengang kn diri.. tarik nafas blablabla.. hehe

klu jawab pertanyaan aku kn senang.. (tp msetu sngt la layman..) nasib baek aku bdk lg.. whahahaaha

xpexpe..

hehe

marisamesame kite mengubah scenariOOO inieee risq.. hekehee

Chekofuad said...

Risq: nk menang gak... amek la, amek.. ^_^+=* (apekh ini?.. haha)

Farah: tnyela risq kak... sure dia tau mne klinik yg ok kat mlake kn.. risq..

Risq: recommend cket klinik mne yg ok kat farah... =).. tp jngn klinik haiwan plak... hak3!!

^risq_munirah^ said...

farah: err.kang bankrup plak klinik tu,hahaha =P tapi,bkn sume doc kat klinik tu pon,sorg je yg mcm tu,dr.pmpn. yg laki ok ^_^

ezat: agak bengang la jugak.haha,siyes! kalau check BP aku tym tu,sure sure hypertension da =P nasebla bkn jnis sound direct,kalau tak,hohoho ^_^ hehe

tapi,bagos jugak,at least Allah tunjuk kn,so,kita2 jgn ulang lagi..
yeah2! blaja rajen2 taw sifu ezat..ngee!~

^risq_munirah^ said...

ad:haha ^_^ well.of course la kne mng.lalala =P ladies 1st,ahaks!

hehe.name klinik dirahsiakan.mcm kes awk jugakla,tapi actually klinik tu not that bad la,dr.laki dye sgt baek! dr.pmpn je ^_^

err.farah lagi expert kot,slalu anta adek dye g klinik.hehehe,kan farah?^_^

f. said...

hahahahahhaa. selalu ke? boleh tahan la. :P

alaa, dirahsiekan ke? tsk tsk tsk. tanak disclose-kan dkt saye ke dokter? xD

^risq_munirah^ said...

ngee.susah2.kang xde sape nk g klinik tu. haha ^_^
dun worie,aku rse as long as doc tu xde,aman je klinik tu.hahaha =P

Chekofuad said...

hurmm... dr pompuan... hurmm....??!!

dr laki (thumbs up)..

^risq_munirah^ said...

hello! haha =P
cess.ade je nk kenekan org balek..hoho..abugit kang!@_@

tapi,maybe la jugak,dr.pmpn emo2 sket la.huhu.mintak2la ok je nanti bile jd doc.hehe ^_^

ezatlex said...

risq2x.. nnt jumpe pt.. senum2x sokmo.. hehe

muke ko bulat n comell.. pt pn teruje nnt heehk.. nenek n makcik2x mesti ske.. hhee ^-^

^risq_munirah^ said...

haha.BULAT2 ni sensitif weyh =P
aishh..hehe,nanti aku buat gaye2 teletubbies.sure drg xtakut ngn aku.tah2 aku plak yg takut ngn drg.haha ^_^

xacila,nenek ngn makcik je ke,pakcik ngn atuk x ek? haha @_@
haa.ko kne bwt gaye2 macho sket.bru nmpk aura weh..

Chekofuad said...

as u said b4... aci kat INDIA... muahahahaha.... lalalalalala... lululululu..

^risq_munirah^ said...

haha.mane boleh plagarism. =_="
ni kang kne saman dgn ISO bru tawu..
idea x original.hahaha =P

ezatlex said...

heheh.. klakar la hang nie risQ..

saye bdk kecik yg malu2x kucing haha
macho2x.. xreti la plak.. whaha..

xpexpe tellitubbies pn boleh ajee. hekeh

^risq_munirah^ said...

aicececeh.poyo nyeee =P
zaman bile lak mr.ezat malu2 kucen nih.*smbey angkat2 kening* ahahaha ^_^

gagaga.ko pn layan teletubbies.bagos2!~ hahaha =P

ezatlex said...

hahaa.. itu zmn kanak2x laa. whaha

skrg wonder pet pn boley ajee whaha..

saye mmg pemalu orgnye.. terutamenye klu jumpe org yg xdikenali(&comei).. whhaa

^risq_munirah^ said...

haha.xpe,kita kn young at heart! aiseh.hehe :P

ape yg penting?? KERJASAMA.lalala =P

err.okla! aku CUBE percaya ko pemalu eh.hehehe.

ezatlex said...

bgus2x.. saye nk berubah.. hehe!!!

bantu saye..^-^

^risq_munirah^ said...

ahaha.will do.
sile jadi xmatang spt saye.hahahaha :P