Wednesday, September 29, 2010

ewww..bau??

ok.sile jgn pikir bende bukan2 bile tgk gamba ni yek.
ngeee ^_^ this week dgn last week mostly sesi lecture tntg physiology
tentang fungsi normal tubuh manusia.

macam mane molecule2 enter dlm tubuh badan.
mcm mane stimuli same ade xternal atau internal di pass through
dari receptor..ke afferent pathway melalui sensory neuron..
dan di'intepret' oleh otak..atau dipanggil central nervous system
dan seterusnya mesej yg di'intepret' tu dihantar semula melalui efferent pathway (motor neuron)
dan smpai ke effector.
di mana tubuh kite akan melakukan tindakan reflex.
sebagai contoh la kan.
kawan korg cubit korg.so,receptor sentuhan akan hantar impulse ke otak
pastu otak akan intepret.
ape sentuhan yg kwn anda buat.dkt mane.segala la.
dan tindakan reflexnye adelah
kejar kwn anda balek.dan cubit dye.HAHA @_@

tapi,entry kali ni aku cube nk rungkaikan.
knp walaupun aku letak air freshner dlm bilik tapi aku xbau spnjg mase.
kalau aku dtg dr luar bilik.tym masok je.baru aku terasa.
ni kerana.ni adelah fast adapting sensation.
di mane.mase first2 masok anda rase bau menusuk gile.
tapi akhirnye,tubuh anda akan adapt dgn bau tersebut.dan bau tersebut sebati dgn anda.

konsep ni same je dgn konsep masok toilet.
tambah2 kalau korg dok sblah toilet org yg *ehem2*
HEHE.awww.bau dye,masok bunyi pertama *splash* tuh.
menusuk jgn cakap.tahap ape pon aku xtaw.
tapi,lame2 korg xbau dah kan?

knp? sbb korg dah adapt dgn bau tu.tapi kalau org lain yg bru je masok toilet.
drg masih bau lagi.dan mereka juge akan adapt dgn bau tu.
sbb.bau tu still ade dlm toilet tu.
cume badan anda dah immune.dah adapt.
tu je..jadi,pasni,kalau nk g toilet
bawak perfume sebotol.sembur bnyk2.
so that bau *ehem2* tu diganti dgn bau perfume.unless kalau *ehem2* nye bau
mengatasi perfume korg yg wangi tula kan :P

HEHE.tapi,satu perkara yg perlu korg taw.ade 2 jenis la.
yg fast adapt ngn slow adapt.
dan pain atau sense of kesakitan.takde adaptation taw.
sbb ape? kalau korg adapt dgn kesakitan.u wouldn't know korg saket.
kalau tetibe saket tu blh bwk kepada mati cmne?? HAAA..
tula kuasa Allah..
sbb pain tu kire mcm amaran buat korg..tett..tett..korg saket.
so.tindakan nye.korg akan reduce kan kesaketan yg korg alami..
ngeee ^_^
acceptable x eplanation ni?? HAHA..

p/s:orait.dah kne g kaunseling dah.huhuhuhu.
and.thank you Allah.for giving me hope.
alhamdulillah.modul kali ni i got an A.for such a long time.
and for the 1st time during my medical school life.thanks a lot Alllah.
i wouldn't make u regret.and i'll make my parents and myself proud.
thanks to my parents.friends and that person as well.
even its hard time now.i just hope that i can say thankyou for make me happy.

4 comments:

eqbalzack said...

info yg baik ni...tq...

^risq_munirah^ said...

hehe.welcome2!~ ^_^
info baek tang bwk perfume dlm toilet ke? hehe.jgn buat plak @_@

Chekofuad said...

Thianh!! keep it up ok..

^risq_munirah^ said...

ngee ^_^
insyaAllah.thanks a lot :D