Friday, September 3, 2010

kasihnya ibu.

berjangkit lepas tgk cerita home alone 1
sucinya kasih seorg ibu
kuatnya bond+telepati antara seorg ibu+anaknya
dikala anaknya ditimpa kesusahan..dikala anaknya kesepian
di kala anaknya memanggil nama..ibu..
hatinya tersentak..hatinya teringat..
hatinya terasa..akan setiap kesusahan anaknya..
ohhh!!~ sia2 la duk dlm rahim ibu for 9 months kan ^_^

terlalu banyak nostalgia tntg seorg ibu kalau nk cite 
dari zaman aku kecik sampaila aku dah beso gedabak cm skrg
aku rase..dlm setiap lipatan sejarah hidup aku 
selama aku hidup 19tahun di atas muka bumi Allah ni..
mak aku xpernah miss la wujud dlm setiap adegan

..a mum..
she's the one..who will always make us happy
no matter if u scold them,u raised up ur voice to them
she's the one who will always take care of us
even we do neglect them..we rarely ask their condition.. 
 she's the one who will always make sure we're eating well
eventhough she have to crave and hungry
she's the one who will pull the blanket for you when ur sick
even,when she sick,we ignore them

walau apa pun seorg anak lakukan
takde seorg ibu pon yg akan biarkan anaknya bersendirian
mungkin kadang kala mereka terlalai dlm tugasnya
namun,jika kita memerlukan mereka
dia akan berada di sisi kita
menerima kita dgn tangan yg terbuka ^_^

tapi..ade satu sikap seorg ibu terhadap anaknya
yg sgt tidak senonoh ya =P
sanggup menipu..semata2 utk bagi anak dye happy =_="
haha..ini adelah kejadian yg berlaku kat kampus
pagi tadi lepas PBL session..

seorg ibu+anaknya baru keluar dari bilik seorg pensyarah kat jabatan biokimia.
dari segi pengamatan aku.anak kecik ni lebey kurang 5 tahun kot
bleh kire zaman curiousity tgh tinggi la nih

time ni kelihatan air menitik2 dgn banyaknya dr atas atap.
anak: ibu! knp ade air turun dari atap? tgh ujan ye bu?
ibu: eh..tu bukan hujan tu sayang
anak: abes tu air ape tu bu (muke bsemangat gile nak tawu ni)
ibu: ermmm (mule menggaru2 kepala)
(aku rase time ni..dye pon tgh pikir ape aku nk goreng anak aku ni ek
kalau tak jwb kang..hlg kredibiliti sbg sorg ibu kn =P)

ibu: itu air dari toilet kot
anak: oooo (muke puas hati =P)

aku pun tak paham knp budak tu hangguk je pale time tu
tapi..aku dah gelak guling2 dah dlm hati time tu..kesian!
wuishhh..aku rase kalau la budak tu beso nanti
tak taw la ape jadi..hahahaha =P
for sure dye ingt punye la..jgn org tnye dye jwb bnde yg mak dye jawab dah
budak2 kecik ni..kalau tipu pon diorang layan je..
ni mmg sikap mak2 yg agak kurang baek la ye..
mentang2 la kita yg kanak2 ribena ni mentah+suci+murni
sanggup si ibu kelentong..
tapi aku tawu niat mak dye baek..nanti xjawab
anak dye sedih..tipu sunat! xpe..

dan aku sendiri pon penah kene tipu ngn mak aku
dan smpai skrg aku ingt..hahaha..mak nakal!~ ehehe
time tu..mase dajah2 kot..
dgn penoh bsemangat aku dah bentang kertas bawah krusi kat luar rumah..
dah amek segala alatan untuk potong rambut aku
yg dah agak panjang waktu tu..
dari gunting.cermin.sikat.segala la..

sebelum mak aku start..awal2 aku dah pesan kat mak aku..
mak..uyah nk potong smpai kat paras bahu je taw..takmo pendek2..
mak aku pun angguk2 cm burung belatuk je time tu
 aku pun..dgn gembira hatinya..terus duduk atas kusi
menunggu saat rambut dipotong ^_^

mule2 tu yg aku ingt..mak aku potong dari depan..
dari belakang..cm ala2 nk buat rambut aku jd layered la.
pastu..xhabeh2..
aku dah start jeling..renung mak aku..
tak habes lagi ke mak??
senget sket la uyah..mak potong sikit lagi ye..
dah dkt 5 menet..dok potong2 lagi..
aku dah mule rase xsedap hati..
mak!!!!~ takmo pendek2..
senget lagi ni uyah..mak potong sket je lagi..sket je..

dan akhirnya..aku mule xpuas hati..
mak.nk tgk cemin..
dan mmg betul! rambut aku dah jadi separas telinga dah time tu
ape lagi..siyes weyh..aku nanges tahap xingt time tu
aku pon xfaham nape aku nanges
yg penting zaman kecik2 dlu mmg xsuke rambut pendek2..

mak pon dgn penuh kegusaran di dlm hati..
memujuk aku..tapi tula budak kecik! DEGIL gilee.. 
punyela mencabar kesabaran nk pujuk budak kecik cm aku
dan.satu ayat yg menyebabkan aku benti nanges ape taw

"takpe uyah.nanti kite beli minyak rambut bg cpt rambut tumbuh ye"
aku xtawla cmne mak aku blh dpt idea ni
gile kreatif kan mak2 kita ni semua..spontaneous idea!=P
dgn penuh tande tanye.aku pun tanye mak aku balek
"ade ye mak minyak bg rambut cpt tumbuh?"
"mestila ade..nanti mak beli ye..jgn nanges dah"
sungguh la terserlah ketidak mumayyiz nye aku time tu
dan aku pon benti nanges dan senyum ^_^
lepas tu boleh plak suke tgk rambut pendek cm tu..hahaha..

tapi mmg sungguh la! mak aku fobia sungguh kalau aku suh potong rambut
kalau aku mintak mak potong je
"mak risau nk potong rambut kamu.nanti jadi pendek kamu nanges2" 
tapi..mak aku potong jugak..hahahaha =P
kalau bkn mak..sape lagi kn
ayah..uuuuuuu =_=" habesla nanti
wahahahaha..

dan..aku rase..korg mesti ade pengalaman masing2
ditipu oleh ibu..haha..siap pcaye hidup2 lagi
mmg ni habit ibu2 ye..xkire zman mane pon =P
sebab niat drg cume satu..nk tgk anak drg bahagia
senyum dan tak nanges ^_^
tapi..satu hal..kalau mak korg ckp jgn buat tu..
jgnla buat..xpasal2 ade bende jadi la pastu
mak aku ni mmg xleh buat main..instinct tahap ape aku xtaw
abg aku pon penah kene..
pastu tobat ahh..mak ckp jangan tu mmg xbuat la..
tapi kalau dua tanduk tu dah naek atas kepala
hehe..buat jugak la.. =P

p/s: to mak! i will always love you
for as long as i live..for as long as i breathe
walaupun mak suke tipu uyah =P 

2 comments:

khatizah said...

uyah..mak lg bnyk kali kena tipu..so a lesson learnt pastu apply kat anak sndri..
1.mandi lama2 dlm sungai pastu mata merah2 nnti boleh tukar jd buaya..
2.jgn dekat ngan budak lelaki nnti getah lekat kat kita...
tp tu special org lbh tua ..akalnye lbh panjang... hihihi.. kenangan tuh..

^risq_munirah^ said...

hahaha..
takpe mak.t,uyah tipu anak uyah jugak eh :P
hehehehe..